Česnek není pro každého. Kdo ho může a kdo by si měl dát pozor?

Na světě není moc lidí, kteří by neměli rádi česnek. Jenže někteří z nich ho bohužel jíst nemohou kvůli svému zdravotnímu stavu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Česnek je jedna z nejoblíbenějších přísad. Lidé ho milují pro jeho jedinečnou chuť, ale i pro jeho silné zdravotní přínosy. Jenže před tím, než se přidá do jídel, se musí obvykle orestovat, opražit nebo upéct. A právě z tohoto důvodu se někteří lidé obávají jíst ho syrový. Ale opravdu se spíše není čeho bát. Syrový česnek doporučuje jíst dokonce i doktorka Katherine Marengo LDN, RD.

Může se jíst syrový česnek?

Když se podíváte na jakýkoliv recept, do kterého se dává česnek, zjistíte, že ho před tím musíte nějak tepelně upravit a nebo použít koření z něj. Tepelná úprava česneku mění jeho chuť a strukturu, takže je měkčí, jemnější a krémovější. Také mu dodává mnohem příjemnější vůni. Ale to nemění nic na tom, že se dá vychutnat i úplně syrový. Musíte být jen připraveni na to, že syrový česnek má mnohem štiplavější chuť.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Česnek obsahuje velké množství allicinu

Ve skutečnosti se syrový česnek často používá do různých dipů, dresinků nebo omáček. Česnek je skvělým zdrojem allicinu, což je sloučenina, která obsahuje síru spojenou s mnoha zdravotními přínosy. Právě ten je zodpovědný za výraznou chuť a vůni česneku. A právě vaření, pečení a smažení česneku způsobí, že se výrazně sníží obsah allicinu v něm.

Zdravotní výhody syrového česneku

  • Zlepšuje imunitu – několik studií již prokázalo, že česnek může pomoci snížit záněty a posílit imunitní funkce.
  • Podporuje zdraví srdce – některé výzkumy naznačily, že česnek pomáhá snižovat krevní tlak a také hladinu cholesterolu v těle.
  • Chrání zdraví mozku – studie na zvířatech ukazují, že když budete konzumovat velké množství česneku, může zlepšit paměť a podpořit zdraví mozku.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Česnek má ale i nevýhody

Existuje několik nevýhod syrového česneku, které je třeba zvážit. Za prvé, syrový česnek má mnohem silnější chuť než vařený, což může být pro některé lidi nepříjemné. Některé sloučeniny, které česnek obsahuje, mohou dráždit trávící trakt, což může způsobit pocit pálení na hrudi nebo bolest žaludku. Česnek také může zvýšit riziko krvácení tím, že zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kolik česneku byste měli jíst?

Pro česnek neexistuje žádná oficiálně doporučená denní dávka. Většina studií ale zjišťuje, že ideálně je sníst přibližně 2 stroužky česneku denně. Samozřejmě byste se ale nejprve měli poradit se svým lékařem, abyste sami sobě neublížili. Pokud po konzumaci syrového česneku zaznamenáte nějaké negativní účinky, zvažte, jestli v ní chcete pokračovat.

Zkoušeli jste někdy jíst pravidelně syrový česnek? Z jakého důvodu?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Zobrazit další články