Co vám nikdo nikdy neřekl o ředkvičkách: Jak působí na zdraví, co způsobuje jejich štiplavost a jakou mají historii

Vše, co jste možná nevěděli o ředkvičkách – jaké mají výhody pro naše zdraví, co obsahují, proč jsou pikantní a jaká je jejich historie.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Malé růžovo-bílé kuličky jsou známé pro svou křupavost a nezaměnitelnou, lehce štiplavou chuť. Existuje jich mnoho druhů od červených či černých přes žluté až po fialové. Také jejich tvar může být kulatý nebo podélný a oválný. Její latinský název je Raphanus sativus neboli ředkev setá, přičemž asi nejznámější z nich je ředkev setá letní.

Původ ředkviček

Ředkvička pravděpodobně pochází z jihovýchodní nebo střední Asie. Hojně se vyskytovala ve Středomoří. Konzumovali ji, a dokonce i používali k léčení už staří Řekové, Římané nebo Egypťané před 2 500 lety. K nám se dostala její divoká varianta až kolem druhé poloviny 18. století. Její varianty jako daikon, melounová nebo černá ředkev se u nás začínají hojněji používat až nyní.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Například ředkev daikon je typická svou bílou barvou a velikostí. Oproti naší známé malé, růžové ředkvičce je daikon opravdu ředkev. Její rozměry jsou mezi 20–40 centimetry. Tato velikost ale nic neříká o její chuti. Oproti letní ředkvičce je jemnější a lahodnější. Dá se jednoduše odšťavnit, přičemž její šťáva je tělu velice prospěšná. Stejně tak si ji můžete vychutnat na plátku chleba. 

Zdravotní přínosy ředkviček 

Co se týče obsahu látek v ředkvičkách, nachází se v nich především vitamíny E, D, C, B6, B1, B3, ale i niacin, kyselina listová a draslík. Také obsahují glukosinoláty, což jsou hořčičné glykosidy, které napomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Konzumace ředkviček také podporuje přirozenou produkci hormonu adiponektinu, jenž pomáhá chránit před inzulínovou rezistencí či aterosklerózou. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Obsahují také velice málo sacharidů, tudíž jsou vhodné při různých dietách. Mají málo kalorií a nízký glykemický index. Půl šálku ředkviček obsahuje pouhých 9 kalorií, 1 gram tuku, 2 gramy sacharidů, 1 gram vlákniny a 1 gram cukru. Jejich typicky štiplavá chuť je způsobena obsahem enzymů nacházejících se také v hořčici, křenu nebo wasabi. Tepelná úprava ředkviček ji změní na zemitou a nasládlou.

Zdroj: Webmd

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Zobrazit další články