Hlavní složkou zlatého mléka je antioxidanty nabušená kurkuma. Ale ani zázvor a skořice svými skvělými účinky na zdraví nehrají druhé housle.
Zlaté mléko obsahuje jako hlavní účinné složky kurkumu, skořici a zázvor. Tyto tři suroviny mají zázračné účinky na lidské zdraví jednotlivě, natož když spojí síly. Dietetička Alina Petre doporučuje pravidelnou konzumaci zlatého mléka jako prevenci mnoha nemocí, včetně podpory imunitního systému. Na které oblasti má zlaté mléko pozitivní vliv?
1. Pohybový aparát
Kurkuma má silné protizánětlivé účinky, které mohou snižovat bolest kloubů při osteoartróze a revmatoidní artritidě. Navíc obsahuje vápník a vitamín D, které posilují kosti. Nedostatek vápníku zvyšuje riziko vzniku zlomenin a onemocnění kostí, protože si ho z nich tělo musí odčerpat. Hlavně starší osoby by si měly hlídat dostatečný příjem vápníku a vitamínu D. Chystáte-li si připravovat zlaté mléko z rostlinného mléka, pohlídejte si, aby bylo obohacené o vitamín D a vápník.
2. Trávicí trakt
Zázvor s kurkumou zajišťují lepší trávení. Pomáhají hlavně při dyspepsii. To je chronický stav charakteristický bolestí a nepříjemnými pocity v nadbřišku. Zatímco zázvor urychluje vyprazdňování žaludku, kurkuma snižuje příznaky zažívacích potíží a povzbuzuje tělo k vyšší produkci žluči. Tím se účinně stráví tuky. Vědecká studie potvrdila, že kurkuma pomáhá udržet správné trávení lidem s ulcerózní kolitidou.
3. Nervový systém
Kurkumin, složka obsažená v kurkumě, má schopnost zlepšovat náladu. Ukazuje se, že má vliv na zvyšování mozkového neurotrofického faktoru, který je u deprese nízký. To znamená, že má kurkuma potenciál zmírňovat příznaky deprese. V této oblasti bude ale potřeba ještě další výzkum. Zlaté mléko také zlepšuje paměť a mozkové funkce.
4. Kardiovaskulární systém
Všechny tři hlavní složky zlatého mléka (kurkuma, zázvor a skořice) snižují riziko vzniku srdečních onemocnění. Skořice je spojována se snižováním LDL cholesterolu (zlého) a zvyšováním HDL cholesterolu (hodného). Zázvor naopak výrazně pomáhá chránit srdce u lidí s diabetem. Kurkuma se oproti tomu zaměřuje přímo na výstelku cév, kde zajišťuje její správnou funkci. Výrazně se tím snižuje riziko infarktu.
Těmto třem složkám zlatého mléka se také přisuzuje schopnost regulovat krevní cukr a zlepšovat citlivost buněk na inzulín. Vědci se tomuto tématu věnovali zatím moc málo na to, aby vyvodili platné závěry, takže je potřeba další výzkum.
5. Imunitní systém
Zlaté mléko je bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a zlepšují odolnost. Tyto antibakteriální a antivirotické účinky dodávají vašemu tělu sílu, aby se dokázalo ubránit infekcím.
Jak si připravit zlaté mléko
Pro přípravu zlatého mléka budete potřebovat:
- ¼ lžičky mletého nebo kousek čerstvého, nastrouhaného zázvoru
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- kokosové mléko
- 1 sklenici vody a
- 1 lžičku medu
Postup:
Dejte vařit vodu. Do ní přidejte kurkumu a zázvor. Výsledný odvar nechte 10 minut vařit. Po té odstavte a přidejte kokosové mléko a med.
Zlaté mléko v lidovém léčitelství
Zlaté mléko je populární také v lidovém léčitelství. Používalo se pro odstranění ledvinových kamenů. Zázvor se pro změnu doporučoval proti žlučovým kamenům. Oba tyto účinky ale nejsou vědecky potvrzeny ani vyvráceny.