Používejte jablečný ocet s mírou. Jeho nadměrná konzumace je hazard se zdravím. Nejprve to odnesou zuby, následně kosti

Nadměrné množství jablečného octa může v našem těle vyvolat nepříjemné vedlejší účinky. Zde se můžete podívat na ty nejhorší z nich.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jablečný ocet je podle registrované dietoložky Kathy W. Warwick přírodní tonikum, které poskytuje hned několik zdravotních benefitů, jako je například hubnutí, snížení vysokého krevního tlaku a snížení cholesterolu. Lidé však v poslední době vyjadřují skrze tento produkt spíše obavy, a to zejména ohledně jeho možných vedlejších účinků, které se mohou objevit v případě jeho nadměrné konzumace. 

Obsah jablečného octa

Jablečný ocet je výsledek procesu, během kterého dochází ke spojení jablek s kvasnicemi. Ty přemění cukr v jablkách na alkohol, díky čemuž se do směsi přidají bakterie, které následně alkohol zkvasí na kyselinu octovou (ta poté tvoří 5-6 % jablečného octa). Ačkoliv je tato kyselina klasifikována jako „slabá kyselina“, v případě její nadměrné konzumace může být náš organizmus vystaven jejím vedlejším účinkům, jako například: 

Opožděné vyprazdňování žaludku

Některé studie na lidech naznačují, že jablečný ocet může snížit rychlost, jakou zkonzumovaná potrava opouští žaludek a vstupuje do dolní části trávicího traktu. Tento vedlejší účinek však může také vyvolat gastroparézu což je stav, který často postihuje lidi s diabetem – jde o onemocnění, během kterého nefungují nervy v našem žaludku správně. Jako důsledek v něm poté zůstává potrava příliš dlouho a nevyprazdňuje se normální rychlostí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nízká hladina draslíku a úbytek kostní hmoty

Přestože v současné době neexistují žádné kontrolované studie o účincích jablečného octa na hladinu draslíku v krvi a zdraví našich kostí, objevily případy lidí, kteří v důsledku nadměrné konzumace tohoto přípravku přišli o značné množství hladiny draslíku v krvi a dokonce jim byl připsán úbytek kostní hmoty. Lékaři se také domnívají, že nadměrná konzumace jablečného octa vede k vyplavování minerálů z kostí, které následně vyrovnávají kyselost krve v našem těle. 

Vedlejší účinky na trávení

Přílišné množství jablečného octa může u některých lidí vyvolat nepříjemné zažívací potíže. Někdejší studie na lidech a zvířatech zjistily, že kyselina octová může snižovat chuť k jídlu a podporovat pocit sytosti, což vede k přirozenému snížení příjmu kalorií. To může posléze indikovat mnohem horší problémy, jako je například podvyživení. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Eroze zubní skloviny

Některé odborné studie prokázaly, že kyselé potraviny, včetně jablečného octa, poškozují zubní sklovinu. Je však důležité připomenout, že tato každá z těchto studí byla provedena v laboratořích, a to na odebraných částech zubní skloviny, nikoliv přímo v lidských ústech. Přesto však existují určité důkazy, že velké množství octa může způsobovat zubní erozi. 

Jak často konzumujete jablečný ocet vy? 

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články