Je tvrzení, že jsou hnědá vejce zdravější, pravdivé? Někteří se kvůli němu bílé skořápce vyhýbají obloukem

Výživová specialistka objasňuje, co stojí za barvou vajec a zda jsou skutečně vejce s hnědou skořápkou zdravější, zatímco ta s bílou chutnější.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Někteří lidé věří, že hnědá vejce jsou zdravější a přirozenější, zatímco jiní mají pocit, že bílá vejce jsou čistší a chutnají lépe. Jsou však rozdíly mezi hnědými a bílými vejci větší než jen v barvě? Sade Meeks, MS, RD se odpovídá, zda barva skořápky vajec skutečně určuje to, jestli jsou zdravější nebo chutnější.

Vejce mnoha barev

Slepičí vejce mohou mít různé barvy a v supermarketu běžně najdete jak hnědá, tak bílá vejce. Mnoho lidí netuší, co barvu skořápky určuje. Odpověď je poměrně jednoduchá – barva vajec závisí především na plemeni slepice. Například slepice plemene White Leghorn snášejí vejce s bílou skořápkou, zatímco Plymouth Rocks snášejí vejce s hnědou skořápkou. Některá plemena, například Araucana a Lushi, snášejí dokonce modrá nebo modrozelená vejce. 

Různé barvy vaječné skořápky pocházejí z pigmentů, které slepice produkují. Hlavní pigment v hnědých vaječných skořápkách se nazývá protoporfyrin IX. Vyrábí se z hemu, sloučeniny, která dodává krvi červenou barvu. Hlavní pigment obsažený v modrých vaječných skořápkách se nazývá biliverdin. Je to stejný pigment, který někdy dodává modrozelenou barvu modřinám. 

Další faktory ovlivňující barvu skořápky

Barva vaječných skořápek se může lišit i u stejného plemene slepic, a to v závislosti na genetické dominanci jednotlivých ptáků. Ale i když je genetika hlavním faktorem, který určuje barvu vajec, mohou ji ovlivnit i další faktory. Například když slepice, které snášejí hnědá vejce, stárnou, mají tendenci snášet větší a světlejší vejce. 

Barvu skořápky může do jisté míry ovlivnit i prostředí, ve kterém se slepice pohybuje, strava a míra stresu. Tyto faktory mohou způsobit zesvětlení nebo ztmavnutí odstínu, ale nemusí nutně změnit samotnou barvu. Plemeno je stále hlavním faktorem.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jsou hnědá vejce zdravější než bílá?

Vědci porovnávali vejce s hnědou skořápkou s vejci s bílou skořápkou, aby zjistili, zda je mezi nimi nějaký rozdíl. Několik studií zjistilo, že barva skořápky nemá významný vliv na kvalitu nebo složení vajec. Všechna vejce jsou si z výživového hlediska velmi podobná, a to bez ohledu na jejich velikost, jakost nebo barvu. Jak hnědá, tak bílá vejce jsou stejně zdravá. Typické vejce obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a kvalitních bílkovin, a to vše zabalené do méně než 80 kalorií. Jediným skutečným rozdílem je tedy pigment ve skořápce.

Co ovlivňuje výživovou hodnotu vajec

Výživovou hodnotu ovlivňují zcela jiné faktory než barva skořápky. Zásadní vliv může mít například prostředí, ve kterém se slepice pohybuje. Vejce od slepic, které se mohou pohybovat na slunci, obsahují 3 až 4krát více vitamínu D než ta pocházející od slepic chovaných v halách.

Obsah živin ve vejcích může ovlivnit také typ krmiva, které slepice konzumují. Například slepice krmené stravou bohatou na omega-3 mastné kyseliny produkují vejce, která obsahují mnohem více omega-3 mastných kyselin.

Chutná hnědé vejce lépe než bílé?

Stejně jako v případě nutriční hodnoty není mezi chutí vajec s hnědou a bílou skořápkou žádný skutečný rozdíl. To však nemusí nutně znamenat, že všechna vejce chutnají stejně. Barva skořápky sice nehraje roli, ale chuť mohou ovlivnit i další faktory, jako je plemeno slepice, druh krmiva, čerstvost a způsob vaření.

Strava doma chovaných slepic není stejná jako u slepic z velkochovů, což může také ovlivnit chuť vajec. Navíc, čím déle je vejce skladováno, tím větší je pravděpodobnost, že získá nepříjemnou chuť. Skladování vajec při stabilní nízké teplotě, například v chladničce, může pomoci zachovat jejich chuť po delší dobu.

Pokud na barvě nezáleží, na čem záleží?

Je tedy jasné, že barva není důležitým faktorem. Co byste tedy měli při nákupu vajec zohlednit? Důležitým faktorem je druh chovu, který zjistíte pouhým pohledem na vejce. Na každém vejci je razítko, první číslo označuje právě druh chovu:

  • 0 – vejce z ekologického chovu
  • 1 – vejce z volného chovu
  • 2 – vejce z halového chovu
  • 3 – vejce z klecového chovu

BIO vejce (vejce z ekologického chovu)

Vejce, která jsou v Evropské unii certifikována jako BIO, pocházejí od kuřat, která dostávají pouze ekologické a geneticky nemodifikované krmivo. Musí mít také celoroční přístup do venkovního prostředí. Kromě toho jim nebyla preventivně podávána antibiotika. Antibiotika se mohou používat pouze v případě, že je to z lékařského hlediska nezbytné. 

Volný chov

Slepice z volného chovu mají nepřetržitý přístupu do venkovního prostředí, což jim zajišťuje lepší kvalitu života. Může to také zvýšit nutriční kvalitu vajec, protože slepice, které jsou vystaveny slunečnímu záření, produkují vejce s mnohem vyšším obsahem vitamínu D.

Nosnice chované v  klecích a halách

Konvenčně chované slepice jsou chovány v uzavřených prostorách ve velmi malých individuálních klecích. Dalším, o něco humánnějším způsobem chovu, je chov v halách. Tyto slepice stále žijí ve velmi stísněných podmínkách a nemají bohužel ani přístup ven. Vejce z klecových i halových chovů mají stejnou kvalitu. V konvenčních chovech se často podávají nízké dávky antibiotik prostřednictvím krmiva a vody, což může přispět ke vzniku bakterií rezistentních vůči antibiotikům.

Domácí vejce vs. vejce z velkochovu

Domácí vejce, tedy ta, která pocházejí z dvorních chovů nebo jsou zakoupena přímo od malých místních zemědělců, jsou pravděpodobně nejčerstvější a obvykle pocházejí od slepic, které žijí v přirozenějším prostředí s dostatkem slunečního svitu.

Kromě toho se strava slepic z dvorku může lišit od stravy konvenčně chovaných slepic, což může mít vliv na výživovou hodnotu jejich vajec. To platí zejména v případě, že slepice mají přístup k trávě. Studie z roku 2010 zjistila, že slepice krmené trávou spolu se standardním krmivem produkují vejce s vyšším obsahem omega-3 tuků a vitamínu E. Hejna ze dvora však nepodléhají stejným hygienickým předpisům jako komerční hejna, proto se ujistěte, že kupujete domácí vejce pouze ze zdrojů, o kterých víte, že dodržují správnou péči a hygienické postupy.

Jakým vejcím dáváte přednost?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články