Nekonečná únava a vlčí hlad? Tělo vám možná naznačuje, že přijímáte až moc cukru

V jídelníčku moderního člověka má sice cukr své zastoupení, ale nikoliv ve velkém množství. Jeho spotřebu je vhodné omezit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Ráno na snídani sladká buchta, po obědě k odpolední kávě čokoládová tyčinka a večer k televizi kelímek zmrzliny. Pochopitelně během dne nechybějí oslazené minerálky nebo šťávy. Tak to vypadá u řady lidí, kteří propadli konzumaci cukru a výrobků z něho. Závislost na sladkém ale vede jen ke zbytečné nadváze a obezitě. Přílišná spotřeba cukru se negativně projevuje ve zdraví člověka, říká lékař Gerard E. Mullin, MD, který se ve své praxi zabývá výživou.

Cukr se přidává do řady potravin

V průmyslově zpracovaných potravinách velmi často najdete přidaný cukr a nemusí se jednat jen o marmelády nebo sladkosti. Často se schovává i za označením, jako je kukuřičný sirup, třtinová šťáva, agávový nektar nebo sacharóza. Toto všechno je také cukr. V přebytečném množství má nepříznivý vliv na lidský organismus a poškozuje různou formou jednotlivé tělní orgány.

Jak cukr ovlivňuje mozek

Díky konzumaci cukru dochází v mozku k velkému nárůstu chemické látky zvané dopamin. Ten zvyšuje závislost na sladkém. A je důvodem, proč místo mrkve nebo jablka člověk sáhne po sladké tyčince nebo bonbonech. Je to pochopitelné, protože zelenina nebo ovoce nedokážou uvolnit tolik dopaminu. Ze sladkého se tak stává „droga“, kterou si tělo žádá stále více. Vede to k tomu, že si sladkosti člověk nedokáže odříct a stává se na nich závislým.

Vliv cukru na náladu člověka

Sníte-li něco sladkého, dostane se vašemu tělu okamžitý příděl energie, což vede ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Jenže tento efekt není dlouhodobý, v krátkém čase dojde k poklesu hodnot a člověk se stane v důsledku toho nervózní a úzkostlivý. Ukazuje se tak vliv cukru na vznik deprese u dospělých jedinců.

iZdroj fotografie: Pixabay
Místo zmrzlinového poháru večer u televize je lepší sáhnout po jablku

Kvůli cukru trpí i vaše zuby

Jak poznáte, že cukru jíte opravdu nadbytek? Možná se vám začnou více kazit zuby. Je to dáno bakteriemi, které osidlují dutinu ústní a které stojí za vznikem zubního kazu. Díky cukru mají tyto bakterie o potravu postaráno, takže se začnou množit v ústech a přetrvávají tam dlouho poté, co sladké sníte.

Negativní vliv cukru pocítí pleť nebo klouby

Nadbytek cukru na sebe váže v krevním řečišti bílkoviny, čímž dochází k vytváření škodlivých molekul, které způsobují stárnutí pokožky. Poškozují kolagen a elastin v kůži. Výsledkem je pak povislá pleť a hluboké vrásky. Vlivem velké konzumace cukru trpí i klouby kvůli zánětu, za který je cukr odpovědný. Vysoká spotřeba cukru může zvýšit riziko vzniku revmatoidní artritidy.

Ani srdce a játra nepoděkují za konzumaci cukru

Nejen alkohol, ale i cukr může poškodit játra a stát za vznikem nealkoholického onemocnění jater, kterým je jejich ztučnění či zjizvení neboli steatóza. To vede ke snížení přívodu krve do jater, z čehož se může posléze vyvinout cirhóza jater. Nadbytek cukru poškozuje tepny a cévy vznikem aterosklerózy. To má negativní vliv i na srdeční sval. Odtud je pak už jen krůček k srdečnímu záchvatu nebo mrtvici.

Jak jste na tom s konzumací cukru vy?

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články