Nepřítel krevního tlaku: Celerová šťáva sníží nejen jeho, ale i cholesterol

Pro boj s vysokým krevním cukrem zařaďte do jídelníčku celer. Jeho konzumace je možná v různých podobách a má mnoho dalších překvapivých výhod.

i Zdroj fotografie: Miscellaneous contributor / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Celer patří mezi kořenovou zeleninu. Často bývá označován za zázračnou zeleninu, co se týče jeho účinků na zdraví. Dokonce se objevil trend spočívající v pití celerové šťávy získané odšťavňováním. Podle dietetičky Natalie Butler i článku Cathy Cassata  má konzumace celeru velké zdravotní výhody. Pití samotné šťávy už tak výhodné není.

Účinky celeru na zdraví

Jako v každé zelenině najdete v celeru spoustu antioxidantů a vitamínů, které pomáhají chránit tělo před oxidačním stresem. Dále podporují imunitu a snižování zánětu v těle. Celer má pozitivní vliv na trávení, snižuje riziko nadýmání a díky vysokému obsahu vlákniny podporuje průchod tráveniny střevem.

Celer a krevní cukr

Mezi hlavní přednosti konzumace celeru patří jeho vliv na snižování vysoké hladiny krevního cukru. To se hodí hlavně při cukrovce, kdy je nutné krevní cukr držet v přijatelných mezích. Pozitivní vliv na stabilní glykémii má také vláknina obsažená v celeru, která vám navíc zajistí pocit sytosti po dlouhou dobu.

Výhody a nevýhody celerové šťávy

Jestliže se chcete vydat cestou odšťavňování, je třeba mít na paměti několik věcí. Odšťavňováním se připravujete o vlákninu, která je pro tělo prospěšná. Dále se ochuzujete o dobrý pocit z kousání, ačkoli zde se hodí podotknout, že preference šťávy nebo celé zeleniny je silně individuální. Samotná šťáva vás nezbaví pocitu hladu na tak dlouhou dobu.

Celerová šťáva má také své výhody. Jednak se jí dá vypít víc, než byste dokázali sníst samotného celeru. Tím dostanete do těla vyšší koncentraci vitamínů. Dokáže rychle a efektivně snížit hladinu krevního cukru, ačkoli pro jeho dlouhodobější regulaci je vhodná již zmíněná vláknina. Ve finále jsou ale účinky celerové šťávy srovnatelné s jinou zelenou listovou zeleninou prohnanou přes odšťavňovač.

Celerové bulvy na kterých je postavená vykrojená čtvrtka celeru iZdroj fotografie:: Pixabay

Recept na přírodní lék, který srazí hladinu cukru

Budete potřebovat:

  • šťávu ze šesti citronů
  • 300 g kořenového celeru

Postup přípravy:

  1. Vymačkejte šťávu z citronů.
  2. Oloupejte celer a odřízněte z něj 300 g.
  3. Nastrouhejte celer na struhadle.
  4. Vložte nastrouhaný celer do hrnce a zalijte citronovou šťávou.
  5. Dolijte do hrnce vodu a přiveďte směs k varu.
  6. Potom vložte hrnec se směsí do jiného (většího) hrnce s vodou a nechte odležet cca 2 hodiny.
  7. Vyjměte hrnec z hrnce (ten menší z toho většího) a nechte směs vychladnout.
  8. Vychladlý obsah přelijte do sklenice s víčkem.

Dávkování a uchovávání:

Užívejte jednu polévkovou lžíci denně, ideálně nalačno. Tím udržíte hladinu cukru pod kontrolou. Jako příjemný bonus vám tato směs pomůže snižovat cholesterol. Lék v uvedeném množství by vám měl vydržet zhruba dva měsíce.

Dáváte přednost syrovému nebo vařenému celeru? Nebo dokonce preferujete šťávu?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články