Jíst, či nejíst kuřecí maso? Ty nejdůležitější informace před námi obchodní řetězce tají

Kuřecí maso je nízkokalorické, a pokud zvolíte správný způsob vaření, může mít mnoho přínosů pro vaše zdraví. Pozor však na jeho stinné stránky, které stojí za řadou onemocnění.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kuřecí maso obsahuje řadu důležitých živin, například bílkoviny, selen a fosfor. Bílkoviny jsou důležité pro lidské zdraví a budování svalové hmoty. Je také bohaté na vitaminy B, které jsou potřebné pro zdraví mozku, přísun energie a syntéze DNA. Kuřecí maso by rozhodně mělo být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku, má však ale i své stinné stránky, uvedl  Miho Hatanaka, RDN, L.D.

Výborný zdroj bílkovin

Kuřecí maso má nízký obsah kalorií, ale zároveň vysoký obsah bílkovin a právě proto je ideální součástí dietního jídelníčku. Studie ukázaly, že bílkoviny zvyšují pocit sytosti a tak vám pomohou při redukci hmotnosti nebo udržení štíhlé linie. Při posilování vám pomohou rychleji a lépe budovat svalovou hmotu. Podílejí se i na vstřebávání vápníku a tím i na zdraví vašich kostí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Kuřecí maso je zdroj důležitých vitamínů

Kuřecí maso je zdrojem mnoha klíčových živin, vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny skupiny B , jako je niacin, vitamín B6 a B12. Obsahuje selen, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy a imunitního systému a podílí se i na plodnosti.

Nevýhody a rizika konzumace kuřecího masa

Ne každé kuřecí maso je zdravé. Vždy záleží na jeho tepelné úpravě, například kuřecí nugety nebo smažené kousky mají vysoký obsah nezdravých tuků a sacharidů. Průmyslově zpracované kuřecí maso je nezdravé a jeho konzumace bývá spojována s vyšším rizikem srdečních onemocnění, cukrovky, vysokého krevního tlaku a některých typů rakoviny. Obsahuje sodík, dusitany a konzervační látky, které jsou pro lidský organismus nezdravé.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ideální tepelná úprava kuřecího masa

Nejlepším způsobem jak kuřecí maso tepelně upravit je jednoznačně vaření, grilování nebo pečení. Můžete ho i smažit, vždy ale použijte kvalitní rostlinný olej a jen přiměřené množství. Z kuřecího masa si můžete uvařit například i polévku. Na jednu porci byste měli použít 85–113 g masa a vždy zvolit zdravou přílohu.

Kuřecí maso může být dietní pokud zvolíte správný způsob vaření a nejlépe zeleninovou přílohu. Obsahuje mnoho živin, které jsou pro lidské zdraví velmi prospěšné. Pokud se snažíte zhubnout je ideální ho zařadit do vašeho dietního jídelníčku, do kterého je dobré zařadit i jiné libové maso, ryby, zeleninu a ovoce, aby byl váš jídelníček opravdu vyvážený.

Jakému způsobu vaření kuřecího masa dáváte přednost vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Pavla Landová

Zobrazit další články