Šalvějový čaj je dobře známý nápoj, který disponuje řadou užitečných zdravotních přínosů. Důležité je však připravit si jej tím správným způsobem.
Šalvějový čaj je aromatický nálev, který se pro své blahodárné vlastnosti používá již dlouhá staletí v alternativní a tradiční medicíně. Disponuje řadou potenciálně zdraví prospěšných látek – je ovšem důležité poznamenat, že vědecké výzkumy na toto téma jsou teprve v počáteční fázi. Přesto ji však někteří lékaři, včetně Adda Bjarnadottir, doporučují přidat do svého jídelníčku, abyste podpořili svůj organismus a mohli těžit z blahodárných přínosů tohoto nápoje.
1) Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti
Šalvějový čaj obsahuje řadu účinných rostlinných sloučenin, jako jsou zejména antioxidanty, které ničí volné radikály v organismu a chrání tak tělo před vznikem rakoviny a dalších chronických onemocnění. Stejně tak obsahuje vysoké množství kyseliny rozmarýnové, která pomáhá snižovat zánět a regulovat hladinu cukru v krvi. Za zmínku také stojí jeho obsah vitamínu K, který je nezbytný pro zdraví kostí, krevní oběh a správnou srážlivost krve.
2) Podporuje hojení ran
Šalvěj se nachází v mnoha kosmetických přípravcích určených pro péči o pleť a rychlejší hojení ran. Je proto možné, že konzumace čaje z této blahodárné rostliny vám přinese podobné účinky. Jeho pravidelná konzumace například podporuje růst zdravých kožních buněk, zpomaluje známky stárnutí a snižuje tvorbu vrásek – lze tedy říci, že vás dokáže ochránit před nepříjemným vznikem známek stárnutí. Důležitou roli pak hrají také karnosol a kyselina karnosová, které chrání kůži před poškozením UV zářením.
3) Podporuje zdraví ústní dutiny
Šalvěj patří mezi jednu z nejoblíbenějších bylin v zubním lékařství – důvodem je především skutečnost, že působí proti bolesti, zánětu a zápachu z úst a má také antibakteriální a hojivé účinky. Kloktání tohoto čaje vám proto dokáže pomoci ulevit si od nepříjemné bolesti krku a dalších problémů týkajících se dutiny ústní. Těmito účinky disponuje především díky vysokému obsahu kyseliny rozmarýnové, což je antioxidant, který je znám pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky.
4) Reguluje hladinu cukru v krvi
Šalvěj je také častou složkou alternativních léků, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krevním oběhu a předcházet cukrovce 2. typu nebo ji dokonce léčit. Podobné účinky by proto mohl mít i tento lahodný čaj. Kromě toho se také tato rostlina chová podobně jako inzulín, důležitý hormon, který pomáhá tuto hladinu přirozeně kontrolovat – to znamená, že pomáhá přesouvat cukr v krvi do buněk, kde se následně ukládá pro potřebné období.
Starověký nápoj vitality
Abyste mohli těžit ze všech přínosů šalvějového čaje, měli byste vědět, jak si jej správně připravit. Postup je však jednoduchý a nevyžaduje téměř žádné zkušenosti v kuchyni. Budete potřebovat následující ingredience:
- 1,5 litru kvalitní brandy
- 250 gramů šalvěje
- 1 kilogram agátového medu
Stačí nechat brandy a šalvěj smíchané dohromady asi tři týdny, a po této době je jako celek přefiltrovat a obohatit o 1 kilogram agátového medu. Jakmile budete mít hotovo, nezbývá nic jiného než výslednou směs nalít do skleněných lahví a nechat ji další tři týdny stát. Následně ji můžete začít rovnou konzumovat – a to nejlépe jednou denně jednu polévkovou lžíci.