Výživné snídaně, které spalují tuky a drží hladinu cholesterolu na uzdě. Zdravě nakopnou organismus na celý den

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne a jednotlivé suroviny na talíři by měly být v rovnováze. Také je důležité, aby obsahovaly dostatek zdravých tuků, vlákniny a bílkovin, aby dodaly energii na zbytek dne.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Výzkumy prokázaly, že správnou volbou snídaně lze ovlivnit zdraví člověka. První jídlo dne ovlivňuje paměť a schopnost soustředění a koncentrace a udržuje hodnoty cholesterolu v rovnováze nebo je dokonce snižuje. Také spaluje tuky a předchází nadváze, bojuje s cukrovkou a brání vzniku kardiovaskulárních chorob. To ale platí jen za předpokladu, že je servírováno kvalitní, hodnotné a výživné jídlo.

Snídaně musí být výživná a sytá

Variace na první jídlo dne jsou různé. Někdo dává přednost bílému jogurtu s ovocem, druhý obloženému chlebu se slaninou, rajčaty a avokádem. Další preferuje míchaná vajíčka, krémovou polévku nebo smoothie bohaté na antioxidanty.

Nesmí chybět ani ovesné vločky. Dělají se i v bezlepkové variantě, a tak si je může s klidným svědomím dopřát skutečně každý. Jsou plné vlákniny, a tak rychle a na dlouho zasytí. Také obsahují spoustu minerálů a bílkovin a pročišťují střeva.

iZdroj fotografie: Unsplash

Chia semínka jsou aktuálně na vrcholu

Semínka šalvěje hispánské obsahují ohromné množství prospěšných látek, snižují cholesterol a krevní tlak. Také pomáhají při cukrovce, vážou na sebe vodu a chrání před dehydratací, zpomalují stárnutí pleti a zlepšují imunitu. Dokonce zvyšují sportovní výkonnost stejně jako iontové nápoje. Hrstka semínek denně je tak důležitým krokem k trvalému zlepšení zdraví.

iZdroj fotografie: Unsplash

Snídaně pro všechny

Suroviny: 1 šálek vody, 4 lžíce chia semínek, 1 šálek ovesných vloček, 2 lžíce medu, lžička skořice, 2 lžičky citronové šťávy, špetka himalájské soli

Postup: Nalijte vodu do pánve, přidejte skořici a přiveďte k varu. Po pár minutách snižte plamen, přidejte ovesné vločky a pět minut povařte. Před přidáním medu a soli nechte chvilku ustát a vychladnout. Nakonec naservírujte do malých misek, pokapejte citronovou šťávou a posypte chia semínky.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Zobrazit další články