Nejen silná chuť, ale i účinky: Křen pomůže při hubnutí, pro lepší paměť i sluch

Křen nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů, ze kterých pro sebe můžete získat skvělé výsledky. Je levný a do jídelníčku jej přidáte velmi snadno.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Křen je dobře známá kořenová zelenina, kterou většina lidí spojuje s výraznou ostrou chutí a vůní – právě díky těmto vlastnostem se používá již tisíce let (obvykle ve formě koření) jako ingredience do mnoha pokrmů po celém světě. Kromě toho však také obsahuje řadu užitečných látek, díky kterým nabízí zajímavé zdravotní přínosy, a to včetně lepšího zdraví dýchacích cest a protirakovinných účinků. Abyste z něj však mohli vytěžit maximum, je podle lékařky Lizzie Streit důležité umět jej správně připravit a poté pravidelně konzumovat. 

1) Protirakovinné účinky

Křen obsahuje glukosinoláty a izothiokyanáty, které brzdí růst rakovinných buněk a zároveň podporují jejich odumírání. Právě díky tomu by pravidelná konzumace této kořenové zeleniny mohla hrát důležitou roli v prevenci před rakovinou. Stejně tak stojí za zmínku, že některé její další sloučeniny, včetně například sinigrinu, mohou působit jako antioxidanty a bojovat tak proti poškození buněk volnými radikály. Jedná se o reaktivní molekuly, jejichž hromadění zvyšuje riziko mnoha závažných onemocnění, včetně právě rakoviny. 

2) Antibakteriální účinky

Během krájení či jakémkoliv jiném zpracování křenu dochází k uvolňování oleje zvaného allyl isothiokyanát, který disponuje silnými antibakteriálními vlastnostmi. Jeho pravidelná konzumace by proto mohla skvěle předcházet vzniku plísní, kožních onemocnění a hromadění hub a nebezpečným bakterií, jako jsou například E. Coli, H pylori a salmonela, které mohou mít velmi závažný dopad na vaše zdraví. Stejně tak stojí za zmínku, že isothiokyanáty se mohou vázat na určité enzymy a bránit tak růstu bakteriálních buněk. 

3) Zlepšuje zdraví dýchacích cest

Pokud jste již někdy jedli nebo si přivoněli ke křenu, tak pravděpodobně víte, že způsobuje pálení v dutinách, nose a krku. Právě z toho důvodu je však velmi účinný při nachlazení a dýchacích potížích – jeho látky při průchodu dýchacími cestami pomáhají uvolňovat hlen a zlepšovat jejich celkovou kondici. Stejně tak mnoho zastánců tradiční medicíny považuje tuto kořenovou zeleninu za mnohem účinnější než běžné léky či antibiotika, a to zejména při léčbě bronchitidy. K potvrzení těchto tvrzení je však zapotřebí provést další studie. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Léčivý sirup na bázi křenu 

Pokud chcete vytěžit z křenu maximální účinek, můžete si připravit léčivý sirup na jeho bázi a dalších zdravých ingrediencích. Pravidelná konzumace vám kromě výše uvedených přínosů také pomůže zlepšit funkci mozku, paměť, zrak, sluch a ochránit vás před nemoci, jako je zejména nachlazení a chřipka – stejně tak však podporuje zdraví trávicího traktu. K jeho přípravě budete potřebovat následující ingredience: 

  • 125 gramů křenu
  • 4 ks citron 
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce skořice
  • 1 plátek (zhruba 2 centimetry) zázvoru

Příprava sirupu je jednoduchá. Nejprve rozmixujte křen a zázvor v mixéru, poté přidejte citronovou šťávu ze všech kusů ovoce a mixujte ještě 2 až 3 minuty. Pak přidejte skořici a med, ještě jednou vše pořádně promíchejte a nakonec sirup přelijte do vhodné sklenice. Konzumujte 1 polévkovou lžíci 2krát denně, a to před jídlem nebo cvičením – již po 3 týdnech budete ohromeni výsledky. 

Jak často jíte křen vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články