Klíčky – vitamínová bomba, jejíž pěstování vás bude bavit. Pozor ale na jejich tepelnou úpravu

Lidé jedí potraviny, které jim prospívají. Někdo sází na naklíčená semena. Dietoložka Kathy W. Warwick, R.D., CDE nabádá k opatrnosti, protože mohou být i zdrojem zdravotních potíží.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Do zdravého jídelníčku, který poskytuje všechny potřebné živiny pro organismus, patří také semena. Nejčastěji se konzumuje dýně, slunečnice, sezam, chia, quinoa či lněná semínka, která jsou zdravou alternativou pro mlsání, když máte na něco dobrého chuť. Některá další semena je ovšem možné nechat naklíčit a získat z nich daleko více zdraví prospěšných látek. Běžně se nakličují obiloviny, semena brokolice, ředkvičky, řepy, čočky, sóji, hrášku, fazolí či řeřichy.

Jaké výhody naklíčená semena přinášejí

Lze říct, že semena s klíčky jsou náhradou za čerstvou zeleninu. Neobsahují pesticidy a jsou vlastně zcela v bio kvalitě. Zejména v zimním období se nakličování semen nabízí jako vhodný doplněk stravy. Kromě vitamínů C, A, B1, B2, B3, B5, B9 obsahují klíčky také minerály hořčík, fosfor, zinek, vápník a železo. Najdeme v nich ovšem i esenciální mastné kyseliny, proteiny a vlákninu.

Nižší hladina cukru a lepší trávení

Klíčky semen mají schopnost udržet hladinu krevního cukru v optimální hladině. Regulují aktivitu enzymu amylázy, který tělo využívá ke správnému trávení cukrů. Pomáhají také zlepšit trávení díky vyššímu obsahu nerozpustné vlákniny, která pomáhá tvořit stolici, zrychluje její pohyb střevy a zabraňuje zácpě.

iZdroj fotografie: Pixabay
Naklíčená řeřicha je zdrojem řady vitamínů

Zdravější srdce a lepší imunita

Konzumace klíčků semen přispívá k udržení fyziologické hodnoty HDL cholesterolu a snižuje hladinu nezdravého LDL cholesterolu. To pochopitelně vede ke zdravějšímu srdci, cévám a tepnám. Protože klíčky obsahují vitamín C, přispívají také k lepší obranyschopnosti organismu, protože podporují tvorbu bílých krvinek, jež jsou zodpovědné za boj s infekcemi.

Menší riziko vzniku očních problémů

Vitamíny C a A, které v klíčcích najdeme, jsou důležité pro zrak. Když v organismu chybějí, snadněji podlehne vzniku očních neduhů, jako je například glaukom či katarakta. Když budete klíčky jíst, svému organismu tyto vitamíny dopřejete, čímž omezíte riziko vzniku těchto nemocí.

Je konzumace klíčků také v něčem škodlivá?

I když jsou klíčky veskrze zdravou potravinou, která tělu přináší řadu benefitů, je třeba být při jejich konzumaci obezřetní. Při nakličování semen totiž může dojít k rozmnožení bakterií E. coli a Salmonella. Je to způsobeno tím, že k nakličování je třeba teplé a vlhké prostředí. Proto je vhodné klíčky před konzumací řádně tepelně upravit, protože bakterie se teplem zničí.

Jak nejraději konzumujete naklíčená semena vy?

Zdroj: Healthline, Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články