Pokud jste slyšeli, že je nějaká část kuřete nezdravá a neměli byste jí konzumovat, není to tak úplně pravda. Velmi záleží na kvalitě masa a způsobu kuchyňské úpravy.
Dle dietoložky Miho Hatanaka doplňuje maso tělu plnohodnotnou výživu s komplexními živinami, které rostlinné potraviny nemohou nabídnout. Z ekologických i zdravotních důvodů je ale vhodnější nekonzumovat maso denně a zaměřit se spíše na jeho kvalitu. Jedním z nejoblíbenějších druhů mas je kuřecí. Přečtěte si, zda je pro zdraví prospěšné nebo škodlivé.
Kuřecí maso
Kuřecí maso je obecně bohaté na mnoho potřebných živin a při správné kuchyňské úpravě může být výborným doplňkem zdravého stravování. Jedná se o nízkokalorické maso s obsahem kvalitních bílkovin, proto je vhodné i při redukci hmotnosti. Obzvláště zdravá a chutná jsou kuřecí stehna. Ta jsou v některých domácnostech vyhazována jako odpad, ale v různých částech světa se naopak jedná o delikatesu a sváteční pokrm.
Pokud kuřecí stehna nekonzumujete, zvažte to, protože u této části kuřete rozhodně převažují zdravotní přínosy. Skládají se z mnoha pojivových tkání, jako jsou chrupavky, šlachy, kosti a kůže, které jsou velmi výživné a stejné živiny obsahuje i okolní maso.
Kuřecí stehna
100 gramů kuřecích stehen obsahuje:
- 112 kilokalorií
- 20 gramů bílkovin
- 3 gramy tuku
- 0,40 gramů sacharidů
Dále jsou zdrojem vápníku, železa, hořčíku a vitamínů skupiny B, z nichž je významná kyselina listová, která se podílí na tvorbě DNA a je nezbytná pro růst a vývoj plodu během těhotenství. Obsažené bílkoviny se podílejí na metabolismu mnoha živin. Jejich dostatečný příjem zajišťuje plnou sytost a pomáhá udržovat zdravou tělesnou hmotnost. V kombinaci s posilováním podporuje konzumace bílkovin růst svalů. Až 70 % obsahu bílkovin v kuřecích stehnech tvoří kolagen, který dává tvar, sílu a odolnost pojivové tkáni, především kůži, šlachám, vazům a kostem.
Přínosy kuřecích stehen
Potenciální zdravotní přínosy jsou spojeny především s vysokým obsahem kolagenu v chrupavkách a kůži kuřecích stehen. Ten zlepšuje hydrataci, pružnost a celkové zdraví pokožky. Pravidelný příjem kolagenu může dokonce i zmírnit příznaky celulitidy, zpomalit stárnutí kůže a podpořit hojení ran.
Kolagen není potřebný pouze pro kůži, ale i další pojivové tkáně, například kosti a chrupavky. Může zmírňovat bolesti a ztuhlost kloubů, stimulovat regeneraci kostí při jejich úrazu či onemocnění. Dostatečný příjem kolagenu podporuje zvýšení hustoty kostních minerálů a jejich syntézu. Úbytkem kostní hmoty jsou postiženy především ženy po menopauze.
Potenciální nevýhody
Kuřecí stehna mohou být velmi zdravým a přínosným pokrmem za předpokladu, že jsou dobře kuchyňsky upravena. Nejméně vhodnou úpravou je smažení, kdy v mase vznikají látky poškozující zdraví. Smažené potraviny konkrétně zvyšují hladiny zánětlivých markerů, celkového i LDL („zlého“) cholesterolu a snižují hladinu HDL („hodného“) cholesterolu, což přispívá k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Stejně tak kuřecí maso z rychlého občerstvení se řadí mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny, které jsou velmi nezdravé.
Vhodná kuchyňská úprava
Nejlepším způsobem přípravy kuřete je vaření, a to ideálně pomalu tažený vývar. Dobrou volbou je také vaření v páře nebo dušení. Pro ozvláštnění jídelníčku je chutný a poměrně zdravý způsob také občasné pečení nebo grilování, avšak pozor na přepékání, při kterém vznikají nebezpečné karcinogenní látky.