Zdravotní přínosy jablečného octa: Podpoří hubnutí, může i pomoci snížit hladinu cukru v krvi

Jablečný ocet je velmi užitečný prostředek, který nabízí řadu zdravotních přínosů pro lidské tělo. Obzvláště účinně se osvědčil při jeho detoxikaci.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Jablečný ocet je oblíbený domácí prostředek, který můžete využít jak při vaření, tak i ve prospěch svého těla. Je totiž známo, že jej lidé již po staletí používají v přírodní medicíně jako účinný lék pro snadnější hubnutí, snížení cholesterolu a cukru v krvi a především také k detoxikaci těla. Důvodem jsou podle lékařky Kim Chin především jeho silné antimikrobiální a antioxidační účinky, díky kterým pomáhá čistit cévy od nahromaděných nečistot a těžkých kovů, podporuje střevní mikroflóru a stimuluje důležité tělesné funkce.    

1) Vysoký obsah prospěšných látek

Jablečný ocet obsahuje velké množství prospěšných látek, jako je zejména kyselina octová, která je jeho hlavní účinnou složkou. Stejně tak však obsahuje matečník, který se skládá z vláken bílkovin, enzymů a prospěšných bakterií, které jsou nezbytné pro dobrý chod trávicího traktu. Na druhou stranu však nemá mnoho vitamínů ani minerálů – přesto však nabízí malé množství draslíku, který podporuje srdeční funkce. Kvalitní značky jsou často také obohaceny o některé aminokyseliny a antioxidanty.

2) Ničí škodlivé bakterie

Pravidelný příjem jablečného octa pomáhá ničit choroboplodné zárodky, jako jsou škodlivé bakterie. Právě proto je v tradiční medicíně často používán k čištění a dezinfekci, léčbě plísní nehtů, vší, bradavic a dokonce také ušních infekcí – obzvláště účinně se také osvědčil při prevenci před nebezpečnými mikroorganismy, a to zejména co se týče bakterií E. coli. Díky těmto vlastnostem jej také můžete použít při léčbě akné, ovšem vědci vyžadují provést další studie, které by jeho léčivé účinky dokázaly potvrdit.  

3) Snižuje hladinu cukru v krvi 

Jablečný ocet se v současné době nejlépe osvědčil při léčbě cukrovky 2. typu, což je onemocnění, které je charakterizováno vysokou hladinou cukru v krvi způsobenou inzulinovou rezistencí – jeho příjem je však také skvělou prevencí před tímto nebezpečným onemocněním. Ačkoliv vědci stále studují, co ve skutečnosti stojí za těmito účinky, se vší pravděpodobností může jít o důsledek působení kyseliny octové a jejích antioxidačních účinků. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

4) Snadnější hubnutí 

Konzumace jablečného octa pomáhá zvyšovat pocit sytosti, což je důležitý faktor pro snadnější hubnutí. Stejně tak však tomuto procesu mohou napomáhat jeho příznivé účinky na střevní mikroflóru, která je nezbytná pro vstřebávání živin a odbourávání přebytečných tuků. Abyste z něj mohli vytěžit co nejvíce, je vhodné konzumovat jej v přirozené formě. Proto si jej můžete připravit sami doma – k přípravě budete potřebovat následující ingredience a nástroje: 

  • zavařovací sklenice
  • gumička
  • kus látky
  • 2 hrnky jablek nakrájených na menší kousky 
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 3 hrnky filtrované vody

Postup pro přípravu je poté již velmi jednoduchý. Stačí vložit kusy jablek do skleněné nádoby a zalít je filtrovanou vodou. Poté přidejte cukr a směs protřepejte, aby se rozpustil. Sklenici nyní přikryjte kusem látky, upevněte gumičkou a nechte ji na tmavém místě po dobu 3 až 4 týdnů – čas od času sklenici promíchejte a ujistěte se, že jsou jablka zcela ponořená. Po stanovené době sceďte tekutinu a nechte ji odležet další 3 až 4 týdny. Poté konzumujte dle potřeby. 

Jak často využíváte jablečný ocet vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články