Zelený čaj je nejen chutný, ale i nabitý antioxidanty. Podpoří funkci mozku i úbytek tuku a pomáhá snižovat pravděpodobnost rozvoje srdečních onemocnění.
Čaje se řadí mezi nejoblíbenější pití v rámci celého světa. Nejoblíbenější jsou v našich končinách v zimě na zahřátí, ale existují i jejich ledové podoby do horkých dní. Mezi největší stálice zajisté patří i zelený čaj, který kromě skvělé chuti přináší i řadu zdravotních přínosů. Lékař Atli Arnarson BSc, PhD zmiňuje například schopnost zeleného čaje předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Včetně infarktu i mrtvice, které se řadí k hlavním příčinám úmrtí na celém světě. Mimo to zelený čaj zlepší funkci mozku i zvýší spalování tuků.
Zelený čaj je bohatý na polyfenoly a tím chrání před rakovinou
Zelený čaj není vhodný pouze pro zahnání žízně a hydrataci, je také bohatý na polyfenoly. To jsou přírodní sloučeniny, které pomáhají se snížením zánětu i v boji proti rakovině. Pro příklad lze uvést i katechiny, které se řadí mezi přírodní antioxidanty. Ty pomáhají chránit buňky v těle před poškozením. Právě antioxidanty mohou pomoci tělo chránit i před nekontrolovatelným růstem buněk, což je důvod vzniku rakoviny. Tudíž lze zelený čaj považovat i za prevenci proti rakovině.
Podpoří mozkové funkce a ochrání mozek před stárnutím
Zelený čaj je vhodným pomocníkem pro udržení bdělosti, ale posiluje také mozkové funkce. Klíčovou složkou pro tuto vlastnost je kofein, kterého obsahuje méně než káva, ale dostatek k naplnění účinku. Nápomocná pro zlepšení funkce mozku je i aminokyselina L-theanin. Zelený čaj poskytne mozku také ochranu před stárnutím. Lze za to poděkovat bioaktivním složkám obsaženým v zeleném čaji. Ty snižují riziko demence i běžných neurodegenerativních poruch.
Zelený čaj pomůže se spalováním tuků i se zápachem z úst
Spousta doplňků stravy, které slibují lehčí spalování tuků, obsahuje právě zelený čaj. Má schopnost zvýšit spalování tuků a rychlost metabolismu. Tím napomáhá ke snížení hmotnosti. Faktické účinky se ovšem mohou lišit dle každého jednotlivce. Již výše zmiňované katechiny, které se vyskytují v zeleném čaji, mají přínos i pro zdraví ústní dutiny. Brání růstu bakterií v ústech, čímž snižují riziko zápachu z úst. V poslední době se také vyskytují informace o schopnosti zeleného čaje snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko cukrovky 2.typu.
Způsob, jak předcházet kardiovaskulárním onemocněním a žít déle
Kardiovaskulární onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí po celém světe. Teď se prokazuje, že zelený čaj má vliv na některé hlavní rizikové faktory, které vedou k jejich vzniku. Má totiž schopnost snížit celkový a LDL (špatný) cholesterol i ochránit částice LDL před oxidací. Zkrátka pití zeleného čaje snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, ať už je řeč o mrtvici, infarktu i dalších. Všechny dříve zmíněné účinky naznačují, že lidé, kteří pijí zelený čaj mohou žít déle než ti, kteří ho nepijí. No, proč to nezkusit!