Švestky jsou nejen zastaralým projímadlem, ale také bombou plnou antioxidantů, která chrání před nemocemi

Švestky si můžete dát sušené, čerstvé nebo v podobě džusu. Ve všech formách jsou úžasně zdravé, a navíc vám pomohou zbavit se zácpy.

i Zdroj fotografie: Seblasr / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Švestky obsahují velké množství vitamínů a minerálů, které jsou potřebné pro udržení zdraví. Pomáhají předcházet mnoha nemocem, pomáhají proti osteoporóze a proti zácpě. Švestky můžete jíst čerstvé i sušené. Dietetička Brianna Elliot ve svém článku poukazuje na to, že velké množství pozitivních účinků švestek na zdraví bylo dokonce potvrzeno výsledky vědeckého bádání. Toto jsou jejich největší výhody.

1. Švestky pomáhají vyřešit zácpu

Švestky mají vysoký obsah vlákniny, která vám pomůže při zácpě. Sušené švestky mají vlákniny dokonce ještě víc než ty čerstvé. Pomoci ale může také švestkový džus. Švestky v sobě obsahují sorbitol, který má projímavé účinky. Ve vědecké studii bylo dokonce prokázáno, že sušené švestky jsou při zácpě účinnější než mnoho jiných typů projímadel.

2. Bohaté na antioxidanty

Antioxidanty tělo potřebuje, aby zabraňovalo poškození buněk volnými radikály. Švestky jsou bohaté na typy antioxidantů, které chrání zdraví kostí a snižují riziko vzniku srdečních chorob a cukrovky. Antioxidanty ve švestkách mají ještě navíc protizánětlivé účinky.

3. Mohou snižovat hladinu krevního cukru

Ačkoli mají švestky poměrně vysoký obsah sacharidů, nezpůsobují po snězení výrazné zvýšení hladiny krevního cukru. Pravděpodobně je to způsobeno tím, že zvyšují hladinu hormonu, který reguluje hladinu cukru v krvi. Velmi přínosná je také vláknina obsažená ve švestkách, která zpomaluje rychlost zvyšování cukru v krvi.

Miska se sušenými švestkami iZdroj fotografie: Pixabay

4. Švestky podporují zdraví kostí

Některé vědecké studie objevily souvislost mezi konzumací švestek a sníženým rizikem onemocnění kostí, které se vyznačují nízkou hustotou kostní hmoty (např. osteoporóza nebo osteopenie). Sušené švestky zabraňují ubývání kostní hmoty, zvyšují hladiny hormonů, které se podílejí na tvorbě kostí a obsahem vitamínů a minerálů zajišťují jejich dlouhodobé zdraví.

5. Švestky prospívají zdraví srdce

Pokud budete jíst švestky pravidelně, může to mít ochranný účinek i na vaše srdce. Švestky mají vliv na snižování vysokého tlaku a poradí si také s vysokým cholesterolem. Tím vlastně odstraňují potenciální příčiny srdečních onemocnění. Jak to dělají? S největší pravděpodobností jsou tyto skvělé účinky dány obsahem vlákniny, draslíku a antioxidantů.

Jak často si dopřáváte k jídlu švestky?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články