Přidejte do medu tyto přírodní bylinky a váš kašel ustane v cuku letu. Zánět horních i dolních dýchacích cest bude minulostí

Med nemusíte kupovat v obchodě. Můžete si ho vyrobit doma, a získat tak skvělou a velice zdravou pochoutku. Na jeho výrobu použijte bylinky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Někteří lidé med milují, ale jiní o něm nechtějí ani slyšet. Med má přitom velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Jestliže byste si rádi vyrobili med doma, měli byste si připravit nejlépe čerstvé bylinky. Ty bývají velmi aromatické a pro mnoho lidí je tato vůně dalším důvodem, proč k vlastní výrobě raději zvolí bylinkový med. Navíc med dokáže bylinky konzervovat, a tím se vytváří pochoutka na celý rok. Zkuste si tedy samostatně připravit domácí sladkost, se kterou poté můžete obdarovat i zbytek rodiny nebo známých.

Základní informace o bylinkovém medu

Jestliže se začnete více zajímat o výrobu bylinkového medu, jistě vás bude zajímat hned několik věcí. Tou první je například množství bylinek, které je potřeba. Určitě vám nebude stačit jen pár lístků. Je nutné mít dostatek bylinek, aby byl med správně připravený. Díky tomu dokáže převzít bylinné vlastnosti. Když budete nalévat med do sklenice, snažte se ji mít plnou rostlinek. Med se musí vejít dovnitř, a zároveň pokrýt množství bylin.

iZdroj fotografie: Freepik

Pokud přemýšlíte nad tím, jakým medem zalít bylinky, tak skvělou volbou je například bio med z divokých květů. Jestliže máte tu možnost, pokuste se najít včelaře, kterého máte v okolí, a podpořte jeho práci tím, že si od něj zakoupíte bio med. Musíte však počítat s tím, že tento med může být o něco dražší. Když nebudete mít štěstí na včelaře, velký výběr bio medů naleznete i v běžném obchodě.

iZdroj fotografie: Pixabay

Med se běžně používá také na léčbu kašle. Můžete si s ním osladit nápoj nebo jídlo, a lze jej použít i jako pleťovou masku. Dá se říct, že se jedná o jakýsi léčivý sirup, který se dá využít na mnoho věcí. Bylinkový med je navíc hodně aromatický, silně antibakteriální a dobrý pro správné trávení. Můžete ho použít i při bolestech v krku, protože dokáže bolavý krk zklidnit.

Tymián obecný

Do medu lze použít mnoho bylinek. Mezi základní bylinky, které lidé nejčastěji volí, je i tymián obecný. Ten obsahuje silné antibakteriální a antivirové silice. Má velice dobré účinky na dýchací cesty a rozkládá hlen při mokrém kašli. Podporuje normální funkci imunitního a dýchacího systému. Mezi jeho schopnosti by mělo patřit i to, že dokáže zabraňovat průjmům a nadýmání. Také dokáže působit proti křečovitým bolestem, má protizánětlivé účinky a mnoho dalších skvělých účinků.

iZdroj fotografie: Pixabay

Rozmarýn lékařský

O této bylince je dlouho známé, že dokáže posílit paměť. Zvyšuje prokrvení hlavy, a proto může pomoci i lidem, které trápí časté migrény. Jestliže míváte studené nohy, vyberte si rozmarýn. Ten totiž pomáhá prokrvovat končetiny. Má také vliv na zlepšení stavu křečových žil. Snižuje pocity únavy a uklidňuje, takže je vhodný pro ty, kdo mají v životě hodně stresu nebo je často trápí nervozita.

iZdroj fotografie: Pixabay

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská má také široké využití v oblasti zdraví. Prospěšně působí na veselou mysl člověka. Bylinkáři ji také používají jako uklidňující prostředek pro lidi, které trápí úzkosti. Zlepšuje paměť a můžete si z ní udělat čaj nebo tuto bylinku použít právě do medu. Působí též jako prevence proti astmatu. Umí si poradit i s opary, otoky nebo modřinami. Pokud se rozhodnete použít meduňku do medu, louhujte med pouze přes noc.

iZdroj fotografie: Pixabay

Výroba bylinného medu

Abyste mohli začít s přípravou, je potřeba znát recept, jak bylinkový med připravit. Čerstvé bylinky si nasekejte najemno a vložte je do čisté sklenice. Na tyto bylinky nalijte med. Jemně promíchejte dřevěnou tyčinkou, abyste se zbavili přebytečných vzduchových bublinek. Bylinky zatlačte na dno, a když se vám to nebude dařit, dejte na ně třeba skleněnou kuličku tak, aby se udržely u dna.

iZdroj fotografie: Pixabay

Skleněnou nádobu přivřete víčkem, označte si ji a nechte ji louhovat na slunném místě asi jeden až čtyři týdny. Poté bylinky vyjměte a med slijte do čisté sklenice. Vždy si na sklenici označte datum výroby, díky tomu pak budete vědět, který z medů je potřeba začít jíst jako první. Když nádobu s medem uložíte na tmavé a chladné místo, vydrží vám až jeden rok.

Zdroj: Handmadeapothecary

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Zobrazit další články