Skryté výhody včelího medu, které před námi doktoři tají. Pomáhá nejen při kašli, ale i na cholesterol

Med je po mnoho staletí podávaný jako lék. Má velkých obsah prospěšných rostlinných sloučenin a nabízí několik zdravotních výhod.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud med používáte místo rafinovaného cukru, je opravdu zdravý. Cukr jsou na rozdíl od medu jen prázdné kalorie. Med má alespoň nějaké zdravé látky, které tělu prospějí. Přinášíme vám deset největších výhod medu. Možná vás překvapí, že med obsahuje některé vitamíny a minerály a dokonce je, pokud je opravdu kvalitní, bohatý také na antioxidanty, které tělo nezbytně potřebuje, uvedl Kris Gunnars, BSc.

Obsahuje živiny i antioxidanty

Med vyrábí včely, které sbírají nektar z květů. Vůně a chuť medu závisí na druzích navštívených květin. Nutričně obsahuje jedna lžíce medu 64 kalorií a 17 gramů cukru včetně fruktózy, glukózy, maltózy a sacharózy. Neobsahuje prakticky žádnou vlákninu, tuk ani bílkoviny. Obsahuje stopové množství vitamínů a minerálů. Na denní požadavky byste museli sníst několik kilogramů medu. Med však navíc obsahuje mnoho antioxidantů jako jsou falvonoidy. Antioxidanty jsou spojované se snížením rizika srdečních infarktů, mrtvice a rakoviny.

iZdroj fotografie: Pexels

Med může snižovat špatný cholesterol a zároveň zvyšovat dobrý. Některé studie však ukázaly, že může také zvýšit hladinu cukru v krvi. Pro lidi s cukrovkou je přesto med přijatelnějším sladidlem, než cukr. Zvyšuje totiž rizikové faktory srdečních chorob u lidí s diabetem. Konzumace medu může navíc také vést k mírnému snížení krevního tlaku, což je další důležitý rizikový faktor pro srdeční onemocnění. Je to právě proto, že obsahuje antioxidační sloučeniny spojované se snížením tlaku.

Pomáhá snížit triglyceridy v krvi

Med může snížit hodnotu triglyceridů v krvi. Zvýšené triglyceridy jsou rizikovým faktorem srdečních chorob a diabetu 2. typu. Několik studií ukazuje, že med může jejich hladinu snížit, pokud je používaný jako náhražka cukru. Dalším plusem medu je, že antioxidanty v něm jsou spojované s příznivými účinky na zdraví a srdce, včetně zvýšeného průtoku krve do srdce a nížení rizika tvorby krevních sraženin. Další výhodou medu je, že podporuje hojení ran. Při aplikaci na kůži může pomoci s léčbou popálenin, zranění a dalších kožních onemocnění.

iZdroj fotografie: Freepik

Med může také pomoci potlačit kašel u dětí. Důležité je, že med můžete podávat dětem až od jednoho roku. Pak působí jako přírodní a bezpečný prostředek na potlačení kašle. Některé studie ukazují, že je dokonce účinnější než léky proti kašli. Med je zdravější alternativou cukru. Mějte však na paměti, že méně kvalitní značky medu mohou být smíchané se sirupem. Pokud si však pořídíte med od regionálního včelaře, můžete si být jistí, že je med méně šťastným sladidlem než cukr a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy.

Používáte med místo cukru?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Pavla Landová

Zobrazit další články