Profesorka Aedín Cassidy prokázala, že potraviny s vysokým obsahem flavonoidů snižují krevní tlak. Tyto potraviny bychom proto měli konzumovat co nejvíce.
Vysokému krevnímu tlaku se přezdívá tichý zabiják. Je nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním, a pokud není správně léčen, může způsobit srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici, jejichž následky bývají často smrtelné. Profesorka Aedín Cassidy, Ph.D., vedoucí katedry a profesorka v oblasti výživy a preventivní medicíny na Institutu pro globální potravinovou bezpečnost na Queen’s University v Belfastu nedávno vedla studii, která zjistila, že osoby, které konzumují velké množství potravin bohatých na flavonoidy, mají nižší krevní tlak.
Jak výzkum probíhal
Pro svou studii vědci analyzovali údaje o 904 dospělých ve věku 25-82 let, kteří byli součástí lékařské databáze v Německu nazvané PopGen biobank. Tým hodnotil příjem flavonoidů účastníků v předchozím roce pomocí potravinového dotazníku, který evidoval jejich spotřebu 112 různých potravin. K měření rozmanitosti a složení střevní mikroflóry účastníků vědci použili standardní techniku, která zahrnuje sekvenování genetického materiálu bakterií ve vzorcích stolice.
Měření tlaku probíhalo nalačno, v klidu a tlak byl měřen 3x za sebou. Vědci ve své analýze použili průměr druhého a třetího měření. Vědci též samozřejmě brali v potaz širokou škálu dalších faktorů, které by mohly ovlivnit krevní tlak účastníků, včetně jejich pohlaví, věku, toho, zda kouří, užívají léky, zohledňovali i jejich fyzickou aktivitu a rodinnou anamnézu ischemické choroby srdeční.
Výsledky výzkumu
Studie zjistila, že lidé, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem flavonoidů, mají nižší systolický krevní tlak. Výzkum profesorky Aedín Cassidy také naznačuje, že za příznivý účinek flavonoidů na krevní tlak mohou být částečně zodpovědné bakterie, které žijí v našem střevě, známé jako střevní mikroflóra. Pravidelná konzumace potravin bohatých na flavonoidy ovlivňuje složení střevní mikroflóry a čím rozmanitější toto složení je, tím lépe. Střevní bakterie totiž rozkládají flavonoidy na sloučeniny, které mají silnější ochranné účinky na srdce.
Které potraviny obsahují velké množství flavonoidů
Konkrétními fytochemikáliemi, které ovlivnily měření, jsou antokyany, tedy jedna třída flavonoidů. Antokyany jsou ve vodě rozpustné pigmentové molekuly zodpovědné za červenou, fialovou nebo modrou barvu mnoha druhů ovoce a zeleniny. Veškeré takto barevné bobuloviny je tedy obsahují. Jsou hojně obsaženy například v červených hroznech, borůvkách, černém rybízu, malinách, ostružinách, švestkách, ředkvičkách a červeném zelí. Dále v červeném víně a čokoládě s vysokým obsahem kakaa.
Jíte dostatek barevného ovoce a zeleniny?