Trápí vás kašel? Babiččin odvar do 2 dnů postaví zpět na nohy. Nachlazení, chřipka i bolest krku budou fuč

Cibulový čaj posiluje imunitu. Cibule je totiž neocenitelným zdrojem živin, které ji bohatě podporují. Prozradíme vám, jak si takový čaj vyrobit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cibule je bohatá na živiny, které posilují naši imunitu. Čaj z cibule však pomůže také v boji proti nachlazení nebo kašli. Funguje i v případě bolesti v krku. Cibulový čaj má navíc vědecky podložené účinky. Odborníci naznačují, že cibule je zdrojem vitamínu C, hořčíku, železa, zinku a antioxidantů. Dodává tedy nejen chuť pokrmům, ale je zdraví prospěšná.

Dvě možnosti, jak připravit čaj

První možností, jak připravit cibulový čaj, je ze samotné cibule. Druhou možností je použití slupek z cibule. Ty jsou totiž stejně prospěšné jako samotná cibule. Pokud budete dělat čaj z cibule, přiveďte k varu vodu a do horké vody v kastrůlku pak přidejte nakrájenou cibuli, dvě kuličky pepře, jeden kardamomový lusk a půl lžičky fenyklových semínek. Pak zakryjte pokličkou a nechte vařit asi čtvrt hodiny. Následně vše sceďte. Nápoj si můžete osladit cukrem nebo medem.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Čaj z cibule můžete připravit i tak, že zalijete zelený čaj a slupky z jedné malé cibule a necháte deset minut louhovat. Potom čaj přecedíte a přidáte do něj med nebo limetkovou šťávu. Myslete na to, že cibule má velice silnou štiplavou vůni a chuť. Přidejte tedy ostatní přísady tak, aby se chuť čaje zjemnila. Nebojte se ani experimentovat. Cibulový čaj lze připravit na mnoho různých způsobů.

Vytvořit můžete i cibulovou šťávu

Kromě cibulového čaje je velice prospěšná také šťáva z cibule, ze které snadno připravíte domácí sirup. Stačí cibuli nahrubo pokrájet a posypat ji cukrem, případně ji smíchat se lžicí medu. Přes noc ji nechte odstát. Šťáva, kterou cibule uvolní, uleví od dráždivého kašle. Skvělé je, že tento přírodní sirup můžete bez obav podávat také malým dětem, které trápí kašel. Je to pro ně ideální léčivo, které pomůže a nezatěžuje organismus ničím špatným.

iZdroj fotografie: Pixabay

Je také prokázané, že cibule pomáhá zvyšovat hustotu kostí. Vhodná je tedy také pro ženy po menopauze. Navíc je bohatá na enzymatické látky, které mají příznivý účinek na trávicí procesy, zpomaluje rozklad inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle. Z toho důvodu je cibule prospěšná také pro diabetiky. Zvyšuje produkci moči a napomáhá vylučování odpadních látek. Je vhodná jako součást diety pro pacienty s ledvinovými infekcemi, selháním ledvin nebo ledvinovými kameny. Taktéž podporuje detoxikaci jater. Obyčejná cibule je zkrátka neobyčejný pomocník pro zdraví.

Zdroj: NDTV

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Zobrazit další články