Diety s vysokým obsahem ovocného cukru mohou zásadně snížit imunitu. Vyvolávají záněty, které mohou trvale poškodit buňky a tkáně

Nová studie naznačuje, že strava s vysokým obsahem fruktózy může zabránit správnému fungování imunitního systému.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Fruktóza je přírodní cukr, který je přítomen v ovoci, medu a zelenině jako je chřest a dýně. Tyto druhy ovocných cukrů mohou přispět ke zdravé stravě, protože ovoce a zelenina obvykle obsahují méně cukru než zpracované potraviny slazené cukrem. Nová studie však naznačuje, že strava s vysokým obsahem fruktózy může narušit fungování imunitního systému.

Fruktóza způsobuje zánět

Vědci zjistili, že fruktóza způsobuje zánět imunitního systému. Konkrétně tento cukr upravuje buněčné metabolické dráhy tak, aby podporoval produkci reaktivnějších zánětlivých cytokinů. Fruktóza přeprogramuje buněčné metabolické dráhy tak, aby upřednostňovaly glutaminolýzu a oxidativní metabolismus, které jsou nezbytné pro podporu zvýšené produkce zánětlivých cytokinů. Tento typ zánětu může poškodit buňky a tkáně.

iZdroj fotografie: Pixabay

Výzkum také vysvětluje, jak by mohla fruktóza souviset s obezitou, protože i s ní jsou často spojované záněty v těle. Dále vědci přišli na to, že ovocný cukr zanechává buňky zranitelné a lidé, kteří drží fruktózovou dietu mohou být ohrožení infekcemi. Ve studii také zdůraznili, že je obzvláště důležité porozumět účinkům fruktózy, protože lidé celosvětově zvýšili spotřebu cukrů.

Škodit může i HFCS

Vysoce fruktózový kukuřičný sirup (HFCS) je umělé sladidlo vyráběné z kukuřičného škrobu. Ve druhé polovině minulého století začalo toto sladidlo používat k oslazení svých produktů kvůli jeho nízké ceně spoustu firem. Odborníci se neshodují v tom, zda je tento fruktózový cukr horší než jiné cukry, přesto však výzkumy ukazují, že existují vazby mezi konzumací velkého množství HFCS a různými stavy, jako je obezita , cukrovka nebo onemocnění jater.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jeden z problémů s vysoce fruktózovým kukuřičným sirupem spočívá v tom, že se nachází v mnoha zpracovaných potravinách, včetně těch, ve kterých by ho lidé možná nečekali, jako je třeba mražená pizza. Lidé tak mnohdy ani nevědí, že cukr konzumují. Připočítejte k tomu vědomě snědené cukry, nějaké to ovoce a problém je na světě.

Zdroj: Medical News Today

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Zobrazit další články