Vitamin C patří k nejdostupnějším antioxidantům, které pomáhají předcházet onemocněním. V případě jeho příliš velkého příjmu však může dojít k předávkování.
Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, patří podle registrované dietoložky SaVanna Shoemaker k nejznámějším a nejdostupnějším antioxidantům, které účinně pomáhají předcházet různým onemocněním. Ačkoliv se tato látka přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině, mnoho lidí raději užívá doplňky stravy, aby si jeho dostatečný příjem zajistilo. To ovšem vyvolává obavy z náhodného předávkování, které může způsobit některé nežádoucí účinky.
Co je vitamin C?
Vitamín C je základní živina, která má v těle hned několik rolí. Je to silný antioxidant, což znamená, že dokáže neutralizovat volné radikály (nestabilní sloučeniny v těle) a pomáhá předcházet jejich důsledkům. Podílí se však také na řadě biochemických procesů, z nichž mnoho souvisí se správnou funkcí našeho imunitního systému.
Potřebná denní hodnota vitamínu C je u muže 90 mg na den a u ženy 70 mg na den. V některých případech je však zapotřebí jeho příjem zvýšit, a to například když žena kojí, nebo když je člověk závislý kuřák. Pokud ovšem jíte každý den alespoň jeden kus ovoce a jednu porci zeleniny, neměli byste mít problém vaší potřebu u vitamínu C pokrýt. Například jeden středně velký pomeranč poskytuje 77 % jeho denního příjmu a 1 šálek (160 g) vařené brokolice poskytuje 112 %.
Vitamín C a jeho funkce v našem těle
Vitamin C je druh antioxidantu, který pomáhá chránit tělo před volnými radikály. Díky tomu je jeho dostatek jedním ze způsobů, jak můžete podpořit přirozenou obranyschopnost svého organizmu proti různým nemocem – za posledních pár let si vysloužil post účinného léku proti virům. Vitamín C pomáhá ale také zvyšovat vstřebávání železa, což je nezbytné pro náš růst a naše tělesné funkce. Pokud jej nebudete mít dostatek, může tento stav vést k onemocnění známému jako kurděje.
Příliš mnoho vitaminu C může také způsobit mnoho nežádoucích účinků. Závažné předávkování je však vzácné a v mnoha případech zcela nepravděpodobné. Nejdůležitější je zjistit, kolik této živiny vaše tělo skutečně potřebuje a podle toho se řídit. Ačkoliv jsou pravděpodobně nejznámějším zdrojem vitamínu C pomeranče a pomerančové šťávy, existují i další potraviny, které jej obsahují v hojném množství, jako například:
- brokolice
- kiwi
- grapefruit
- papriky
- meloun
- brambory
- jahody
- rajčata
Udržet si dostatečný příjem vitamínu C není žádná věda. Abyste dosáhli své denní dávky, postačí vám jedna porce některé z výše uvedených potravin.
Kolik je příliš mnoho?
Podle odborníků je důležité, abyste probrali své individuální nutriční potřeby s vaším lékařem, protože každý člověk může potřebovat jiné množství daných živin. Horní hranice vitamínu C je však pro všechny dospělé osoby stejná – 2000 mg denně. V případě, že byste užívali většího množství, než je horní limit, nedostanete se sice do život ohrožujícího stavu, ale mohou se u vás vyskytnout nežádoucí účinky, jako například:
- bolesti břicha
- křeče
- průjem
- bolesti hlavy
- nevolnost
- zvracení
- problémy se spánkem
Do problémů se většinou dostávají lidé užívající doplňky stravy s vitaminem C, kterými je velmi snadné se předávkovat. Je také navíc možné, že některé z doplňků mohou interagovat s léky, tudíž pokud trpíte častými problémy a jste pravidelně nuceni nějaké léky užívat, vždy se o užívání ostatních látek poraďte s vaším lékařem.
Jak doplňujete potřebné množství vitamínu C do vašeho těla vy?