Půl jablka denně váš mozek nakopne k enormním výkonům. Vyhněte se dopadům stárnutí a duševním poruchám

Za stimulací nových mozkových buněk stojí přírodní sloučeniny, které obsahují jablka a další druhy ovoce. Konzumace jablek je tedy víc než vhodná.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vlivem jablek na náš mozek se zabýval tým vedený Tarou Louise Walker z univerzity v Queenslandu. Jejich práce ukázala, že flavonoidy i některé kyseliny jsou proneurogenní. Ostatně je známé, že jídlo není jen zdrojem energie, ale také ovlivňuje celkovou kondici člověka. Nyní se tedy zaměřili právě na jablka a jejich vliv na náš mozek. Pokud jste ještě dnes neměli jablko, dejte si jedno a neloupejte ho.

Potrava je důležitá

Vědci poznamenali, že aktivní složky potravy jsou pro udržení kognitivních funkcí životně důležité. Dospělá hipokampální neurogeneze je zvláštní formou plasticity mozku. V ní jsou funkční neurony generované během celého života. Právě flavonoidy, které jsou nejen v jablkách, ale také v dalších druzích ovoce i zeleniny, mohou modulovat molekulární signální dráhy. Ty pak ovlivňují kognitivní procesy.

iZdroj fotografie: Pexels

V první řadě se odborníci zajímali o kvercetin. Je to nejhojnější flavonoid v jablečné slupce. Poté výzkumy rozšířili i na další proneuroenní faktory v jablkách. Výsledky byly opravdu skvělé. Výzkum dokázal, že vysoké koncentrace látek jablek stimulovaly generování nových neuronů. Testy byly prováděné na myších a tým zjistil, že účinky na faktory jako je přežití a diferenciace jsou podobné účinkům, které byli dříve hlášené pro sloučeniny EGCG nebo resvertatrol.

Jezte jablka, jsou zdravá

Ve studiích budou vědci ještě pokračovat. Jejich cílem je, aby zjistili, zda fytonitrienty mohou zlepšit učení a také kognitivní funkce u zvířat i u lidí. Každopádně jablko denně můžete konzumovat už nyní. Nejen, že zlepší funkci vašeho mozku. Navíc mají spoustu vitaminů a minerálů. Zmiňme vitaminy A, B, C, a E a vápník, hořčík, draslík i železo. Navíc obsahují také antioxidanty a vlákninu. Jablka tak dokážou posilovat naši imunitu, srdce, cévy i kosti. Stabilizují také hladinu cukru v krvi.

iZdroj fotografie: Pixabay

Nejbohatším zdrojem veškerých zmíněných látek je slupka, proto je vhodné jíst jablka ideálně neloupaná. Myslete také na to, že pro vaše zdraví nestačí jen sníst jedno jablko denně. Je nutné nejen dodržovat kvalitní jídelníček, ale také další body správné životosprávy. Naše tělo potřebuje určitě kvalitní a dostatečně dlouhý spánek a také pohyb. Nemusíte dělat sport vrcholově, bohatě postačí zdravotní procházky nebo třeba hodiny jógy.

Jak často konzumujete jablka a další ovoce?

Zdroj: Genengnews

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Pavla Landová

Zobrazit další články