Při často se objevujících zánětech může pomoci také jídelníček. Existují některé potraviny, jejichž přirozeným účinkem je potlačování zánětů.
Při pravidelné konzumaci tak mohou snižovat intenzitu problémů a představují vhodný doplněk ke klasické léčbě. A v jakých potravinách tyto vitamíny najdeme?
Vitamín A
Přítomnost vitamínu A v lidském těle pomáhá snížit riziko přílišné imunitní reakce a rozvoj silného zánětu. Typicky se do těla dostává hlavně ve formě beta karotenu, který se následně přemění právě na účinný a prospěšný vitamín A.
Mezi doporučované potraviny pro doplnění vitamínu A patří mrkev, špenát, kapusta a listová zelenina. Do jídelníčku zařazujte potraviny červené nebo oranžové barvy, jako jsou například papriky, meruňky, rajčata a podobně.
Vitamín B
Mezi vitamíny skupiny B patří větší množství různých látek. Konkrétně například B6 však může pomoci se snížením zánětlivosti. Z toho důvodu bývá právě tento vitamín často obsažen v nejrůznějších doplňcích stravy. S dostatečným příjmem mohou mít problém hlavně vegani či vegetariáni.
Dostatek vitamínu B si zajistíte při pravidelné konzumaci kapusty, paprik, hub, melounu, tuňáka, drůbežího masa, chřestu a jater. Prospěšná je také kyseliny listová, která je obsažena v listové zelenině.
Vitamín C
Tento vitamín zde rozhodně nesmí chybět i přesto, že snad všichni znají jeho pozitivní účinky. Vitamín C slouží jako silný antioxidant a pomáhá pro správnou funkci imunitního systému. Ten tak dokáže správně fungovat a dobře vyhodnotit situaci během případného zánětu. Najdete ho v mnoha doplňcích stravy, ale v nejlépe využitelné podobě se nachází právě ve stravě.
Vitamín C doplníte hlavně s pomocí ovoce a zeleniny, kdy se snažte střídat jednotlivé druhy. Nejlepší je samozřejmě zelenina čerstvá, ale i po citlivém rozmražení se uvnitř stále ukrývá dostatečné množství vitamínu C.