Ledviny představují jeden z nejdůležitějších orgánů v těle a zdravotní problémy s nimi spojené patří k těm nejpalčivějším vůbec. Je proto nutné je chránit za každou cenu.
Ledviny mají v těle nezastupitelné místo. Vyplavují z něj toxické a odpadní látky a přebytečnou vodu přefiltrují na moč. Regulují krevní tlak a hladinu hormonu erytropoetinu, který vyvolává tvorbu červených krvinek. Produkují vitamín D. Kontrolují dostatek draslíku a sodíku. Na párový orgán velikostně odpovídající sevřené pěsti jde o velkou zodpovědnost za důležité procesy v lidském organismu.
Dostatečný pitný režim je základ
Nízký příjem tekutin je pro ledviny fatální. Každý den by se do těla měly dostat minimálně dva litry v podobě čisté vody nebo vývarů. Ledviny fungují jako filtrační systém a odstraňují z těla všechny odpadní látky. Pokud se do nich nedostane potřebné množství tekutin, prudce se sníží schopnost průtoku krve ledvinami a ty přestanou filtrovat. Velice rychle se nahromadí toxické látky, které mohou způsobit zdravotní komplikace, infekce a záněty.
Sodík – nebezpečný a nepostradatelný
Zdravý jídelníček je pro správné fungování lidského organismu nutností: strava bohatá na vysoký příjem minerálů a vitamínů je nesmírně důležitá. Netýká se to však sodíku. Pro tělo je nepostradatelný. Mimo jiné se díky němu v žaludku tvoří kyselina chlorovodíková, navíc umožňuje trávení. Na druhou stranu jeho nadměrná konzumace zatěžuje některé orgány. Pro ledviny je jeho vylučování složitou a vyčerpávající operací. Stejně nebezpečná je i káva a kofeinové nápoje.
Bílkoviny si s ledvinami nerozumí
Každá porce jídla by měla obsahovat zdravé tuky, sacharidy a bílkoviny. Právě poslední zmiňované jsou pro ledviny nejproblematičtější. V omezeném množství je bez potíží zpracují, ale vysoký příjem už tak přetížené ledviny vyčerpává. Pro metabolismus jsou velké dávky bílkovin těžko snesitelné. Nic na tom nemění ani fakt, že jsou samy o sobě pro tělo prospěšné. I zde platí oblíbené: všeho s mírou.