Kmín pomáhá s mnoha zdravotními neduhy. Ať už jde o nespavost, cukrovku či obezitu

Kmín je skvělým dochucovadlem při vaření, ale má také úžasné léčivé vlastnosti. Mnohé z nich se podařilo prokázat i vědeckými výzkumy.

kmínový čaj i Zdroj fotografie: iStock
                   

Kmín je jednoletá aromatická kvetoucí bylina z čeledi Apiaceae. Semena kmínu se používají v kuchyni mnoha různých kultur, a to jak v celé, tak v mleté formě. Má také mnohostranné využití jako tradiční léčivá rostlina. Jak vysvětluje doktor Matthew Thorpe, MD, kmín má poměrně všestranné použití a mnohé z jeho zdravotních účinků se podařilo prokázat i vědeckými studiemi.

Vědecky podložené léčivé účinky kmínu

Kmín se v lidovém léčitelství používá již od nepaměti. Mnoho léčivých účinků kmínu se podařilo v průběhu let podložit i vědeckými výzkumy:

Podporuje trávení

Kmín podporuje trávení tím, že zvyšuje aktivitu trávicích bílkovin. Dle dostupných studií může také zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku. Navíc zvyšuje aktivitu trávicích enzymů, což může urychlit trávení.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Doplňuje železo

Nedostatek železa je jedním z nejčastějších nedostatků živin, kterým dle průzkumů trpí až 20 % světové populace a až 10 z 1 000 lidí v nejbohatších zemích. Železo potřebují zejména děti, aby podpořily svůj růst, a mladé ženy, aby nahradily krev ztracenou během menstruace. Kmín má velmi vysoký obsah železa, v jedné čajové lžičce je obsaženo téměř 20 % denní dávky železa.

Pomáhá při cukrovce

Některé složky kmínu prokazatelně pomáhají při léčbě cukrovky. Kmín obsahuje také složky, které působí proti některým dlouhodobým účinkům cukrovky. Jedním ze způsobů, jak diabetes poškozuje buňky v těle, jsou totiž konečné produkty pokročilé glykace (AGE). AGE je pravděpodobně zodpovědná za poškození očí, ledvin, nervů a malých cév při cukrovce. Studie ve zkumavkách prokázaly, že kmín obsahuje několik složek, které vznik AGE snižují.

Může zlepšit hladinu cholesterolu v krvi

Kmín v klinických studiích také zlepšil hladinu cholesterolu v krvi. Není však zatím známo, zda má kmín používaný jako koření ve stravě stejné účinky na hladinu cholesterolu v krvi jako doplňky stravy, které se v těchto studiích používaly.

Podporuje hubnutí a snižuje množství tělesného tuku

Koncentrované kmínové doplňky v několika klinických studiích pomohly podpořit hubnutí. Například jedna studie na 88 ženách s nadváhou zjistila, že jogurt obsahující 3 gramy kmínu výrazně podpořil hubnutí. Jiná studie ukázala, že účastníci, kteří každý den užívali 75 mg doplňků stravy s kmínem, zhubli o 1,4 kg více než ti, kteří užívali placebo.

iZdroj fotografie: Freepik

Použití kmínu v domácí léčbě

1. Zlepšení trávení 

Smíchejte trochu zázvorového prášku s mletým kmínem, přidejte černý pepř a sůl. Po jídle snězte lžíci tohoto prášku a zapijte sklenicí vody.

2. Žaludeční reflux 

Užijte lžičku mletého kmínu, pokud máte reflux kyselin. Před polknutím ji chvíli podržte v ústech. Okamžitě pocítíte úlevu.

3. Antacidum při pálení žáhy

Převařte 400 ml vody a přidejte 15 g kmínových semínek. Vařte tak dlouho, dokud nezbude pouze 100 ml vody. Každé ráno a večer vypijte 20-40 ml.

4. Při nevolnosti 

Smíchejte trochu kmínu s medem a pijte po jídle.

5. Při nachlazení a kašli

Uvařte trochu kmínových semínek, pak sceďte a vzniklý odvar vypijte.

iZdroj fotografie: Depositphotos

6. Při nespavosti

Rozmačkejte banán a přidejte půl lžičky prášku z opražených kmínových semínek. Vypijte před spaním a budete spát jako dřevo.

7. Proti bolestem žaludku

Smíchejte 3 gramy kmínového prášku s vlažnou vodou a vypijte.

8. Proti chudokrevnosti

Konzumujte co nejvíce kmínu v jakékoli formě, protože má velmi vysoký obsah železa.

9. Detoxikuje

Díky svým účinným látkám detoxikuje celé tělo, zejména játra, která ukládají toxiny.

10. Proti cukrovce

Rozpusťte trochu mletého kmínu ve sklenici vody a pijte 2-3x denně. Účinně reguluje hladinu cukru v krvi.

K čemu dalšímu používáte kmín vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články