Krev tvoří kolem 8 % hmotnosti člověka. Většinou se tak pohybuje v rozmezí od 4 do 6 litrů. Je téměř povinností udržovat ji díky potravinám čistou a bez toxinů.
Krev má v lidském těle nezastupitelné místo a mnoho důležitých úkolů jako transport kyslíku a oxidu uhličitého do plic, přenos živin z trávicího traktu a ochranu těla pomocí bílých krvinek. Právě proto jsou vhodné občasné detoxikace, důraz na správnou funkci jater a ledvin a podpora v podobě zdravých a pro tělo prospěšných potravin. Krev bez odpadních látek a toxinů je naprostým základem pro správné fungování celého organismu.
Voda jako základní kámen pro zdraví
Každý člověk, nehledě na vyšší potřebu tekutin u mužů, by měl denně vypít průměrně přes dva litry čisté vody. Dehydratace může poškodit ledviny a cévy. Ty pak nebudou plnit svoji funkci, což se negativně podepíše na kvalitě krve. Voda totiž předchází malátnosti a udržuje cévy a orgány pružné a vyplavuje z těla toxiny a odpadní látky.
Zelí na tisíc způsobů
V každé kuchyni se bílé zelí zpracovává jinak, o prospěšné látky ale nepřichází. Je možné jíst ho čerstvé, dušené, grilované, vařené i fermentované. Obsahuje ohromné množství vitamínu C, E a K, vlákninu a v neposlední řadě i sloučeninu, která dle nedávno prováděných výzkumů chrání organismus před negativními dopady chemoterapie.
Brusinky jsou neoblíbené, ale zdravé
Brusinky se netěší ani zdaleka takové oblibě jako maliny nebo ostružiny, ale jejich vliv na lidský organismus se nedá přehlédnout. Chrání především močové cesty a brání přístupu infekcí k ledvinám. Problémy s nimi jsou totiž jedny z nejbolestivějších a při nedostatečné léčbě se rychle vrací. Výhodou je, že stačí pouhá hrst brusinek denně a výsledek se dostaví téměř okamžitě. Nic se ale nezkazí ani pravidelnou konzumací borůvek, které jsou plné antioxidantů.
Jablka v sobě skrývají velké překvapení
Jablka jsou vnímána jako obyčejné, prosté a levné ovoce. Velkou pozornost si ale zaslouží obsažený pektin, který reguluje hladinu cukru v krvi. Jeho vysoké hodnoty mohou ledviny nenávratně poškodit. Jablka dodávají tělu vyváženou porci vitamínů, která udržuje všechny procesy v rovnováze. V kombinaci s arašídovým máslem jde navíc o zdravou pochoutku. Na stejném principu funguje i čerstvý zázvor.
Petržel jako královna detoxikace
Petržel je nenápadnou součástí našeho jídelníčku, a tak se na ni jako na na léčivou potravinu často zapomíná. Jedná se ale o velmi silný antioxidant plný vitamínu C, který eliminuje tvorbu zánětů a rozvoj infekcí, pročišťuje krev a napomáhá tvorbě nových krvinek. Pro detoxikaci je jako dělaná. Jen těhotné ženy by se jí měly vyhýbat, podporuje totiž kontrakce dělohy.