Který druh jogurtu je konkrétně pro vás nebezpečný? Při výběru v obchodě věnujte pozornost jednomu štítku

Jogurt se řadí mezi nejzdravější a nejoblíbenější produkty. V obchodě jich můžete najít stovky, ale bohužel ne všechny mohou pro vás být ty správné.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Jogurt je na trhu pokaždé uváděn jako velmi zdravé jídlo. V současnosti však některé druhy mohou obsahovat přidaný cukr a další chemické příchutě, což spíše připomíná opak. Dnes se proto podíváme a řádně si rozebereme otázku, která se týká tohoto mléčného produktu a pomůžeme vám vybrat ten správný. Zjistěte tak, co hledat a čeho se při nakupování zdravého jogurtu vyvarovat.

Seznam složek

Ačkoli všechny jogurty musí začínat jako obyčejný jogurt, posléze je výrobci doplňují celou řadu přísad. Nejčastěji se jedná o cukr, umělé příchutě, barviva, stabilizátory a konzervační látky. Pokud je to tedy možné, zvolte jogurt bez většího množství těchto aditiv. Namísto toho zkuste vybrat takový, který obsahuje pouze mléko a zdravé bakterie. Bakterií se nemusíte bát, ty se totiž používají pouze pro změnu mléka na jogurt. Nic jiného by obsaženo být nemělo. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Složky jsou většinou uvedeny podle hmotnosti shora dolů, proto se vyvarujte těch jogurtů, které mají v horní části uvedený cukr. Nejlépe však uděláte, když vámi vybraný produkt nebude obsahovat jakákoliv přidaná sladidla. Dávejte si ale pozor. Cukr může být uveden pod řadou různých jmen včetně sacharózy, kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, třtinového cukru a nektaru agáve.

Řecký, „nemléčný“ nebo obyčejný jogurt?

Řecký jogurt je v současnosti největším trendem. Od běžného se liší tím, že neobsahuje tolik syrovátky a laktózy. Díky tomu se totiž v něm nachází téměř dvakrát více bílkovin a o polovinu méně sacharidů než v tom tradičním. To však znamená, že má také obvykle vyšší obsah kalorií a tuků a je v něm méně vápníku. Jedná se však o skvělou volbu pro ty, kteří mají intoleranci na laktózu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Populární jsou také nemléčné varianty, v nichž se namísto mléka používá sója nebo kokos. Výhodou je to, že jsou rostlinné, mají mnohem méně tuku a neobsahují žádnou laktózu. Jedná se tak o ideální volbu pro vegany a opět jedince s intolerancí laktózy. Neobsahují však přirozeně mnoho vápníku, a proto je potřeba jej získat jinde. Řecký, „nemléčný“ a běžný jogurt tak mohou být zdravými alternativami, avšak žádný z nich není nutně lepší než ostatní.

Nutriční hodnoty

Posledním a nejdůležitějším bodem jsou nutriční hodnoty. Výživové údaje na štítku vám totiž mohou poskytnout důležité informace, například velikost porce a její objem kalorií. Naleznete tam ale i fakta o výživě, která vám řeknou, kolik sacharidů, tuků, bílkovin a cukru obsahuje každá porce. Pamatujte však, že v jednom balení jich může být více!

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Zobrazit další články