Proč raději nemýt kuřecí maso pod tekoucí vodou: Kapičky vody s bakteriemi stříkají všude a zvyšují riziko infekce

Od dětství vás učí, že potravinu je před konzumací třeba pořádně umýt. Možná jde tudíž nemytí kuřete proti vaší přirozenosti, nicméně své opodstatnění to má.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Před vařením či jiným tepelným zpracováním byste syrové kuře neměli omývat. Tak zní závěr expertů pod záštitou amerického ministerstva zemědělství. Pokud se vám zdá, že umýt kuřecí maso před jeho tepelnou úpravou zní jako nejlogičtější a nejhygieničtější varianta, bohužel jste na omylu. Naopak, jak varuje odbornice Michelle Pugle, je to poměrně účinný způsob, jak rozličnými bakteriemi a choroboplodnými zárodky infikovat celou svou kuchyň. 

Proč není omývání syrového kuřete dobrý nápad

Ačkoliv vaší snahou by nejspíš bylo syrové maso co nejvíce očistit, docílili byste něčeho docela jiného. Podle studie z roku 2019 omývání kuřecího masa způsobuje to, že se bakterie rozšíří po celé vaší kuchyni. Pomůže jim v tom cákání vody, vaše ruce, prostor dřezu a pilná práce, v rámci které poletujete mezi prkýnkem, lednicí a sporákem. Mezi nevítané hosty, kteří se mohou bez vašeho vědomí usídlit u vás v kuchyni, patří především:

  • Campylobacter
  • Salmonella
  • Clostridium perfringens
Žena na gauči má bolesti břicha
iZdroj fotografie: Freepik

Samá nehezká jména, která vám ale možná — až na Salmonellu — nic neříkají. Mají toho mnoho společného. Jedná se o bakterie, které mohou způsobit (a nejspíš i způsobí) průjmy, horečky a žaludeční křeče. Jak se jich a dalších bakteriálních záškodníků zbavit? Některé se drží masa „zuby nehty“, že je zkrátka neodstraníte ani tím nejdůkladnějším omytím. A to, jak už víte, je silně kontraproduktivní. Jediným řešením je tudíž správná tepelná úprava:

  • Vnitřní teplota kuřecího masa by se měla pohybovat v rozmezí 70 až 72 °C.
  • Při této teplotě je bezpečná jakákoliv tepelná úprava (vaření, grilování, pečení a jiné).
  • Jediným spolehlivým způsobem, jak zjistit nezávadnost masa, je kuchyňský teploměr.
Opečená kuřecí křidélka na grilu
iZdroj fotografie: Unsplash

Jak zajistit čistotu v kuchyni?

Některé věci poznáte pouhým okem: neumyté nádobí, zanesený sporák, špinavá podlaha. Bakterie jsou však — ku prospěchu všech hypochondrů světa — víceméně neviditelné. I tak ale mohou napáchat spoustu škod. Co můžete udělat pro větší čistotu své kuchyně? Maso sice omývat nemůžete, ale svoje ruce ano. Maso a zeleninu krájejte na oddělených prkýnkách. V lednici maso skladujte dole, aby nepouštělo šťávu na potraviny pod sebou.

Jak nejraději tepelně upravujete kuřecí maso?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Kristýna Suchá

Zobrazit další články