Nejčastější mýty o vlivu cukru na lidské zdraví. Při správné konzumaci může zůstat součástí zdravého jídelníčku

Problematika cukru v lidské stravě patří mezi nejdiskutovanější témata ve výživě. Jak hodnotí odborníci nejčastější mýty ohledně vlivu cukru na člověka?

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pohled na bílý cukr se v průběhu času měnil. Dříve se považoval za potřebný zdroj energie, se změnou životního stylu většiny lidí se však z cukru stal strašák. Lidé se najednou přestali aktivně hýbat, modernizace a sedavé zaměstnání si vybraly svoji daň a začal strmý nárůst obezity, diabetu a dalších přidružených chorob. Je ale opravdu konzumace přiměřeného množství cukru takovým problémem?

Mýtus č. 1: Cukr je návykový

O závislosti na cukru je slyšet poměrně často. Zajímavé je, že je to pravda jen částečně. Dr. Dominic M. Dwyer z Fakulty psychologie na Cardiffské univerzitě vysvětluje: „Chování podobné závislosti na cukru pozorujeme pouze u menšiny obézních jedinců.“ V současné době není cukr klasifikován jako návyková látka, jisté ovšem je, že jeho nadměrný příjem nemá dobrý vliv na lidské tělo.

iZdroj fotografie: Pixabay

Profesor David Nutt, předseda Nezávislého vědeckého výboru pro léčiva a vedoucí Oddělení neuropsychofarmakologie a molekulárního zobrazování na Imperial College v Londýně, píše: „V současné době neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že cukr je návykový, i když víme, že má psychologické účinky, včetně vyvolávání pocitu potěšení.“

Mýtus č. 2: Cukr dělá děti hyperaktivními

Toto je možná nejčastější mýtus spojený s cukrem: konzumace sladkostí způsobuje, že děti vyvádějí. Ve skutečnosti neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že cukr zvyšuje hyperaktivitu. Například metaanalýza z roku 1995 spojila data z 23 experimentů a 16 vědeckých prací. Došli k závěru, že cukr neovlivňuje chování nebo kognitivní výkon dětí. U některých senzitivnějších jedinců je však možné pozorovat negativní účinky sladkého.

Mýtus č. 3: Cukr způsobuje cukrovku

Dalším relativně častým mýtem je, že cukr přímo způsobuje cukrovku. Neexistuje však žádná přímá souvislost. Existuje však vnitřní souvislost mezi hladinou cukru v krvi a cukrovkou. Příběh je však trochu složitější. Nadváha a obezita jsou rizikovými faktory pro cukrovku 2. typu a konzumace velkého množství cukru zase zvyšuje riziko obezity. Cukr však není přímou příčinou cukrovky 2. typu. U diabetu 1. typu faktory výživy a životního stylu nehrají roli.

iZdroj fotografie: Pixabay

Mýtus č. 4: Držíte-li dietu, musíte se vyvarovat ovoce

Ovoce je chutné částečně proto, že je sladké, a to díky přirozeně se vyskytujícím cukrům. Někteří lidé se proto domnívají, že je nutné se vyhnout jeho konzumaci, pokud je cílem udržení optimální hmotnosti. To je mýtus. Ovoce obsahuje řadu prospěšných látek, včetně různých vitamínů, minerálů a vlákniny, které mají mnoho přínosů pro zdraví. Klíč je ovšem v množství: dvě až tři porce ovoce denně bohatě stačí.

Mýtus č. 5: Je třeba cukr naprosto vyloučit ze stravy

Ví se, že konzumace nadbytečného množství cukru je pro zdraví škodlivá, a je tedy dobré regulovat jeho příjem. Není však nutné úplně jej odstranit z jídelníčku. Přirozeně se vyskytující cukry jsou zdravější než cukrovinky nebo slazené nápoje. Pokud však máte dostatek pohybu, zdravou váhu a stravujete se zdravě a střídmě, můžete si čas od času dopřát malé zhřešení, na vaše zdraví to nebude mít žádný vliv.

Zdroj: Medical News Today

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články