Překyselenost je velmi nepříjemný stav, protože způsobuje bolesti, ničí náš vzhled a narušuje psychiku. Je nutné vrátit vše do normálu, a to úpravou stravy.
Pokud vás dlouhodobě trápí neduhy jako bolest hlavy bez zjevné příčiny, nadýmání, neustále pálení žáhy a třeba i špatná nálada, může být na vině překyselení organismu. Špatné pH ve vašem těle nadělá hodně škody na těle i mysli. Poznáte to také podle vypadávání vlasů, špatného stavu pokožky a neustále se vracejících vyrážek. Pomůže jedině tělo odkyselit. Víme, jak na to!
Kyselé pH, co to je
Víme, jak se tohoto stavu zbavit a hodnoty pH upravit do správné podoby. Okyselení těla je v podstatě narušení acidobazické rovnováhy. Ta může za to, že je vaše tělo unavené a bolavé. Někdy se však stává, že i když se necháte vyšetřit u doktora a necháte si odebrat vzorky krve a moči, nemusí být kyselost průkazná.
Kyselost těla se pozná také podle neustálé podrážděnosti. Mozek zkrátka nepracuje tak, jak má, a to má za následek i špatný psychický stav. Takže pokud neustále vrčíte, něco vás bolí a pořád chytáte rýmu, máte sníženou imunitu a špatnou kyselost těla. Dalším negativním jevem je fakt, že ač se snažíte sebevíc, nezhubnete ani gram. Jak tedy vrátit tělo do normálu? Vše je o životním stylu.
Jak tělo odkyselit?
Proč se to vůbec děje? Je to následek přijímání mnoha kyselých potravin. Logicky pak dojde k nárůstu kyselosti. Za nerovnováhu na acidobazické úrovni může také stres, nulový pohyb nebo i různé stimulanty, přílišná konzumace alkoholu apod. S návratem k normálu pak pomůže vyvážená strava.
Odkyselující strava
Nyní vám sepíšeme seznam povolených potravin, respektive těch, které je vhodné u tohoto typu problému konzumovat. Jde o takové druhy, které významně snižují kyselost.
- Kroupy, proso, pohanka a jiné pseudoobiloviny.
- Oleje lisované za studena – olivový, slunečnicový, řepkový, lněný, konopný.
- Ořechy, semena, sušené ovoce.
- Zelený čaj, obilná káva jako je Caro či Melta.
- Zelenina, nejlépe v čerstvém stavu – rajčata, okurka, cuketa, brambory, mrkev, petržel, špenát, brokolice, květák a další.
- Ovoce, také v čerstvé podobě – banány, melouny, jahody, kiwi apod.
Ještě důležitější než to, co jíte, je kdy to jíte. Je nesmírně důležité dodržovat přesné časy jednotlivých chodů. První jídlo, tedy snídani, si dopřejte v době od 7 do 9 hodin. Oběd je lepší posunout až na dobu 13:00–15:00 hod a večeři zvládněte do 6 večer. Co se týká pitného režimu, nepijte během jídla.
Čeho je třeba se vzdát
Pokud chcete být úspěšní a tělo zbavit přílišné kyselosti, budete se muset na čas určitých potravin vzdát. Jsou to hlavně ty potraviny, které překyselení způsobují. Později je budete moci opět zařadit, ale v mnohem menším množství.
- Velké množství slaných uzenin a masa.
- Pečivo, hlavně chleba.
- Těstoviny a rýže.
- Vejce, sýry a mléčné výrobky.
- Káva a černý čaj.
- Sladkosti a zákusky.
- Některé druhy ovoce a zeleniny – borůvky, brusinky, fazole apod.