Očista střev má mnoho výhod. Pokud toužíte po přirozeném a zdravém způsobu, jak toho dosáhnout, vyzkoušejte tuto metodu. Trvá 3 týdny a každý den vám zabere jen chvilku.
Pročištěním střevního traktu můžete předejít mnoha nemocem. Je dobré se čas od času zbavit odpadních látek, které se ve střevech hromadí, než začnou působit nějaké problémy. Pokud chcete střeva vyčistit, ale zároveň zachovat střevní mikroflóru a posílit své zdraví, mohl by být tento přírodní způsob pro vás tou pravou volbou. Budete potřebovat jen dvě ingredience, kefír a lněná semínka, což jsou, jak vysvětluje nutriční specialistka Katherine Marengo LDN, R.D., jedny z nejzdravějších potravin, s nimiž se můžete setkat.
Výhody jednotlivých složek
Lněné semínko i kefír jsou považovány za velmi zdravé potraviny, které tělu značně prospívají. I samotné mají mnohé zdravotní přínosy, a pokud je nezařazujete do svého jídelníčku pravidelně, měli byste jejich konzumaci zvážit.
Kefír
Kefír, základní potravina v mnoha kulturách po celém světě, se stal neuvěřitelně populárním, protože má vysoký obsah živin a probiotik a je velmi prospěšný pro trávení a zdraví střev. Kefír může podle některých studií obsahovat až 61 různých mikroorganismů, což z něj činí mnohem účinnější zdroj probiotik než z mnoha jiných fermentovaných mléčných výrobků. Je také bohatým zdrojem vápníku, bílkovin a vitamínů skupiny B. Má silné antibakteriální účinky a podle výzkumů může zlepšovat zdraví kostí a snižovat riziko osteoporózy i některých druhů rakoviny.
Lněné semínko
Lněné semínko je jednou z nejstarších plodin na světě. Existují dva druhy, hnědé a zlaté, přičemž oba jsou stejně výživné. Lněné semínko má dle studií obzvláště vysoký obsah thiaminu, vitamínu skupiny B, jenž hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu i ve funkci buněk. Je také skvělým zdrojem mědi, která se podílí na vývoji mozku, zdraví imunitního systému a metabolismu železa. Obsahuje rovněž značné množství bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin, spolu s několika dalšími důležitými vitamíny a minerálními látkami.
Očista střev pomocí kefíru a lněného semínka
Metoda je velmi jednoduchá a spočívá v pravidelné konzumaci kefíru s čerstvě namletými lněnými semínky po dobu 21 dní. Doporučená denní dávka lněných semínek je 1–3 lžíce. Lněné semínko čistí střeva a zároveň chrání střevní flóru. Tato metoda pomáhá zhubnout, protože také reguluje metabolismus tuků. Snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá zbavovat se toxinů. Zastánci této metody ji doporučují obzvláště u následujících obtíží:
- zánět horních cest dýchacích,
- špatná funkce žaludku,
- žaludeční vředy,
- zánět močových cest a močového měchýře,
- nadváha, špatný metabolismus tuků.
Jak na to
Po dobu 21 dní vynechejte snídani a místo ní užívejte následující směs:
- 1. týden: 1 polévková lžíce lněného semínka a 100 ml kefíru.
- 2. týden: 2 polévkové lžíce lněného semínka a 100 ml kefíru.
- 3. týden: 3 polévkové lžíce lněného semínka a 150 ml kefíru.
Každé ráno si připravte čerstvou lněnou moučku s pomocí mlýnku na kávu. Pokud mlýnek nemáte, alespoň semínka podrťte v hmoždíři nebo válečkem na těsto. Lněná semínka dopředu nedrťte, vždy je připravujte čerstvá. Během dne vypijte alespoň dva litry čisté vody a snažte se vyhýbat ultra zpracovaným potravinám. Lněnou dietu lze dodržovat maximálně jednou ročně a samozřejmě není vhodná pro osoby s alergií na některou ze složek.