Konzumace placenty je velmi kontroverzním tématem. Spousta matek v ní vidí učiněný zázrak nehledě na rizika, které s sebou takzvaná placentofágie přináší.
Placentofágie je v živočišné říši běžná. Mnoho čerstvých matek očekává zdravotní přínosy konzumace placenty po porodu. Kritici však tvrdí, že tato praxe je mylná a může být spíše škodlivá než užitečná. Dle slov doktorky Crystal Clark nemáme žádné důkazy na podporu tvrzení, že placenta a její konzumace přináší zdravotní benefity, stejně tak jako nemáme žádné důkazy, které by prokazovaly oprávněnost rizik. A tedy nevíme, jaký by mohl být konečný výsledek konzumace placenty.
Původ placentofágie začíná v živočišné říši
Většina savců údajně konzumuje po porodu svoji placentu, aby chránili sebe a novorozené mládě před predátory a zakryli tak pach krve a porodu. Jiná literatura uvádí, že zvířata jedí svou placentu proto, že chtějí znovu získat živiny, které ztratili během porodu a jako podporu vazby mezi matkou a dítětem. A právě posledně jmenované hypotézy učinily placentofágii tak atraktivní pro lidské matky.
Placenta se v některých kultrách jí odpradávna
Placentofágie není běžným postupem u klasických porodů. Žádná z nemocnic ji nenabízí a většinou ani na požádání vám ji nezprostředkuje. Často se praktikuje u domácích porodů a porodů u alternativních zdravotnických komunit. Zájem o placentofágii nabral na síle od té doby, co se hollywoodské celebrity podělily o to, že po porodu snědly své placenty. Není to však nic nového. Čínská medicína tuto metodu obhajuje a praktikuje po staletí.
Výhody placentofágie
Lidé jsou jedním z mála savců, kteří nejedí své placenty. Zastánci tvrdí, že placentofágie zlepšuje laktaci, působí jako prevence poporodní deprese, zmírňuje bolesti, prohloubí pouto s vaším dítětem, zvýší energii. Existuje mnoho způsobů, jak ženy připravují placentu ke konzumaci. Jedná se například o dehydrataci placenty a její zpracování do kapslí, uvaření a snědení jako kusu masa, přidání placenty do smoothie. Některé ženy tvrdí, že nejlepší účinek má syrová placenta hned po porodu.
Placenta a negativní účinky její konzumace
Některé ženy po konzumaci placenty uvádí negativa, jako je nepříjemná chuť a zápach, zvýšené vaginální krvácení, zvýšené děložní kontrakce, zažívací problémy, zvýšení množství a intenzity návalů horka, zvýšená úzkost. Existuje málo vědeckého výzkumu o výhodách a rizicích placentofágie. Mnohé jsou zastaralé nebo se zaměřují spíše na praktikování placentofágie u zvířat. Studie z roku 2016 zjistila, že požití placenty může přispět k pozdnímu nástupu infekce streptokokem skupiny B, což může být vážná a někdy i smrtelná infekce.
Dobře zvažte pro a proti
Pokud se rozhodnete sníst svou placentu, ujistěte se, že rozumíte potenciálním vedlejším účinkům. Placenta je jako každé jiné maso a podléhá zkáze. Může obsahovat nebezpečné bakterie. Pokud ji hned nesníte, zmrazte ji, dokud nebudete připraveni ji použít. Není jasné, zda placenta ztrácí svou sílu a výhody, když je tepelně upravená. Vzhledem k tomu, že vedlejší účinky mohou být závažné, promluvte si se svým lékařem o výhodách a nevýhodách a o svém zdravotním stavu, než sníte placentu.
Jaký je váš názor na konzumaci placenty po porodu?