Co jíst, když je člověk nemocný nebo zraněný? Tyto potraviny až dvojnásobně urychlují léčbu a potlačují záněty

Existuje řada nejrůznějších bylinek, rostlin a čajů z nich vyrobených, které mají mít protizánětlivé účinky. Stejně efektivně však působí i jisté potraviny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Když se poraníte, může se vám do těla dostat infekce. Existuje pak riziko, že rána začne hnisat. I bez toho se vám však v těle občas začne tvořit zánět, který nadělá ještě více paseky. Lékař vám předepíše drahé léky, doporučí klidový režim a tím to pro něj končí. K doktorovi však ani dojít nemusíte, obzvláště tehdy, pokud do svého jídelníčku zařadíte jídla, jimiž předejdete vzniku zánětu.

Celozrnné pečivo jezte častěji než světlé

V Česku je stále ještě zvykem jíst na snídani, svačinu a večeři rohlík s máslem, případně jiné světlé pečivo. To však není zcela zdravé a vhodné pro lidský organismus. Mnohem lepší variantou je celozrnné či vícezrnné tmavé pečivo, které obsahuje velké množství tělu prospěšných látek. Ty jsou obsaženy především v semenech.

iZdroj fotografie: Unsplash
Raději sáhněte po celozrnném pečivu.

Zrna obsahují dostatečné množství protizánětlivých látek spolu s dávkou zdravých rostlinných tuků. Abyste nežvýkali suché pečivo, zkuste jej zakápnout troškou olivového oleje. Ten protizánětlivé účinky ještě více podpoří a doplní vaše jídlo o spoustu dalších zdravých nutrientů. Taková svačina bude mít pozitivní vliv i na činnost vašeho srdce, reguluje množství nezdravého cholesterolu v krvi a snižuje tlak.

Rybí filet také pomáhá předcházet zánětu

Spoustě lidí se při pomyšlení na perfektní jídlo vybaví hovězí steak s opékanými bramborami. Mnohem zdravější a také velmi chutnou obměnou takové kýty z mladého býčka je filet z lososa či jiných mořských ryb. Zejména v tuku slanovodních ryb se vyskytuje velké množství omega-3 mastných kyselin. Ty mají kromě regulace nezdravého cholesterolu i další pozitivní účinky na organismus.

iZdroj fotografie: Unsplash
Ryby byste měli jíst pravidelně kvůli jejich vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin.

Jedním z nich je právě protizánětlivý účinek, kterého hovězí maso nedosahuje. Pokud tenký plátek lososa zkombinujete s brokolicí či jinou zeleninou, podpoříte tak ještě tento efekt. Brokolice je velmi bohatá na fotochemikálie, mezi nimiž se vyskytují i účinné antioxidanty. Ty bojují s volnými radikály v těle a dokáží takto vypudit i samotný vznikající zánět.

Zdroj: Health Harvard

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Zobrazit další články