Také jste postřehli, že vám někdo voní a někdo ne? Nemluvíme o parfému, ale o kůži. Pokud vám člověk nevoní, stává se pro vás nepřitažlivý. Ovšem vůni těla je možné ovlivnit.
Možná nejen u ostatních, ale i u sebe jste někdy cítili, že vám kůže nepříjemně voní. Nevábný odér je ve společnosti lidí velmi trapný a my bychom se v tu chvíli chtěli nenápadně vytratit, a již nikdy se na onom místě neukázat. Zápach je hodně podmíněn genetikou, může být ale způsoben i jídlem, které konzumujeme. Které jídlo způsobí změnu tělesného zápachu? Najde se mezi nimi i to vaše oblíbené?
Jogurt a mléko – káva a čaj
Jogurt a jogurt je velký rozdíl. Sladký jogurt plný cukru podpoří tělesný zápach a zhorší kvalitu kůže. Naopak přírodní jogurt plný kultur bifido snižuje množství sulfitových sloučenin způsobujících zápach. Také vitamín D v jogurtu pomáhá eliminovat zapáchající bakterie v ústech, čímž se sníží odér z úst. Pozor ale na mléko, v tomto směru to není totéž. Obsahuje totiž cholin, který je hlavním činitelem tělesného zápachu.
Šalvěj, heřmánek, echinacea, yzop a jiné byliny, a že jich je opravdu velké množství, jsou dokonalým zdrojem antioxidantů, které odstraňují z těla škodliviny podporující tělesný zápach. Čím méně toxinů bude v těle, tím příjemněji budete vonět. Naopak káva nebo jiný kofeinový nápoj způsobuje ostrý a nepříjemný tělesný zápach.
Jablko a květák – citrusy a dýně
Jablka jsou nejen zdravá pro střeva, ale také působí jako detergent pomáhající eliminovat zápach z úst. Ovšem květák působí opačným efektem. I on obsahuje cholin, sloučeninu podobnou vitaminu B, která u mnoha lidí způsobuje nepříjemný a charakteristický zápach. Rozhodně ale květák nevyřazujte z jídelníčku, je nabitý velkým množstvím živin.
Citrusové plody jsou velkou oblibou v zimním období. To je jistě škoda, protože citrony, pomeranče a jiné by se měly jíst průběžně celý rok. Jsou nejen chutné, ale skvěle se vstřebávají do těla, méně se po nich potíte, a celkově vaše kůže méně zapáchá. Dýně je bohužel dalším zástupcem, který obsahuje cholin a způsobuje nevábný zápach těla.
Skořice a česnek, cibule – ryby a červené maso
Skořice, stejně jako kardamon dokonale ochutí jídlo, dezerty a mnoho dalšího. To ovšem není jejich jediná dobrá vlastnost. Dokáží také eliminovat nepříjemnou vůni na těle. Na druhou stranu, jak všichni víme, takový česnek a cibule obsahují sloučeniny síry, které v těle metabolizují a tělo se je snaží pomocí pórů eliminovat, což způsobuje onen nevábný charakteristický pach.
Omezení červeného masa může mít pro tělesný zápach výhody. Mezi červené maso nepatří pouze hovězí, ale i vepřové a kachní. Byly provedené i studie, kdy ženy pozitivně vnímaly tělesný zápach u mužů na bezmasé dietě. Dále byly do studie zařazení muži, kteří červené maso jedli běžně a pravidelně. Jejich kůže ženám přišla zapáchající. To stejné platí i u ryb. Rybí maso uvolňuje zápach a metabolizuje stejným způsobem jako červené maso, takže před rande si dopřejte raději bílé maso krůtí a zeleninu.