Některé potraviny vám mohou pomoci k úzdravě, jiné naopak probíhající onemocnění zhoršují. Zjistěte, co raději přestat konzumovat, pokud trpíte artritidou.
Pokud často trpíte záněty kloubů, pravděpodobně vám byla diagnostikována artritida. Ta může časem velmi závažně poškodit vaše kosti, což bude mít silně negativní dopad na celé vaše tělo. S přibývajícím věkem je stále větší šance, že se u vás tato nemoc projeví a vy s ní budete muset strávit zbytek života. Existují však takové potraviny, jimiž tuto šanci ještě zvyšujete a samotnou nemoc zhoršujete, uvádí Katherine Marengo LDN, R.D.
Omezte příjem lepku
Už od pravěku není lidský organismus zvyklý na příjem zrn nejrůznějších obilovin, což znamená, že byste se měli obecně vyhýbat pečivu. Kromě toho, že ucpává trávicí trakt, dokáže lepek také zhoršit stav zánětlivých a autoimunitních onemocnění. Mezi ně se řadí i artritida, jejíž průběh se při požívání velkého množství lepku zhoršuje také.
Pijte méně alkoholu
Zpravidla se lidé po večerech baví u piva, nad sklenkou vína nebo něčeho ostřejšího. Alkoholické nápoje však zatěžují vaše játra, a mohou také stát za horším průběhem artritidy. Podle posledních výzkumů navíc dokáže alkohol zvýšit riziko vzniku osteoporózy, a tím ještě více ničit kosti. Pijte proto vždy s rozumem a s přibývajícím věkem ubírejte skleniček.
Na umělý cukr zapomeňte
Většinou se sladidla, a to včetně starého známého cukru, dnes již vyrábí uměle. Tělo si je hromadně ukládá a kromě toho, že vám při konzumaci sladkého hrozí obezita, může se také zhoršit průběh artritidy. Podle posledních studií, do nichž se zapojily tisíce účastníků, se ukazuje, že sladké dokonce zvyšuje riziko vzniku onemocnění. Nejohroženější skupinou jsou pak lidé, kteří vypijí za týden několik litrů slazených nápojů.
Raději příliš nesolte
Jednou za čas si většina lidí ráda rozbalí k televizi brambůrky nebo jiné slané pochoutky. Sůl však ve velkém množství může mít na tělo negativní dopad, a to hned v několika ohledech. Polévku si určitě můžete osolit, neměli byste to však příliš přehánět. Lidé, kteří si v životě dopřávali příliš mnoho chipsů, pizzy, sýrů či krevet trpěli artritidou ve více případech než ti, jejichž příjem uvedených potravin byl nižší.