Předejděte mozkové mrtvici konzumací zeleniny, která je v Česku extrémně oblíbená

Zdravá strava se většinou rovná i prosperujícímu organismu. Nejinak je tomu u rajčat, které díky obsaženému lykopenu snižují riziko mrtvice.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rajčata jsou velmi bohatá na antioxidant jménem lykopen. Již v předešlých letech probíhaly různé studie ohledně jeho funkce, kdy například u mužů, kteří měli vyšší hladinu lykopenu v krvi, klesla pravděpodobnost běžné mrtvice o 55 procent. Snížení se projevilo i u šance prodělání cévních mozkových příhod způsobených krevními sraženinami. Jedná také o druh mrtvice, většinou ten nejčastější. U těch, jejichž organizmus vykazoval dobré hladiny lykopenu, se snížilo riziko dokonce až o 59 procent. 

Nové studie mluví jasně

Proběhla ale nová studie, které se zúčastnilo více než 1 000 mužů z Finska ve věku 46 až 65 let. Vědci u nich měřili hladinu lykopenu v krvi a sledovali jejich stravu a fungování po dobu 12 let. Výsledky tak přinesly fakta, že strava s vysokým obsahem ovoce a zeleniny je spojena s nižším rizikem mozkové mrtvice. „Výsledky podporují doporučení, aby lidé dostávali více než pět porcí ovoce a zeleniny denně, což by podle předchozího výzkumu pravděpodobně vedlo k výraznému snížení počtu mrtvic po celém světě,“ sdělil tamní výzkumný pracovník. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ve světě se však objevily i jiné studie, které například rovněž ukázaly, že vysoké hladiny lykopenu mohou dokonce souviset se snížením rizika některých druhů rakoviny. Největší vliv na hladinu tohoto antioxidantu mají především vařená rajčata. Nejsou však jediným jídlem, které vám pomůže. Mezi další dobré zdroje patří například růžový grapefruit, obyčejný vodní meloun a guava.

Na internetu má každý ramena

K lykopenu se vyjádřil i ředitel Integrovaného intervenčního kardiovaskulárního programu v Bostonu Deepak Bhatt: „Zdá se, že lykopen má některé příznivé účinky, pokud je ve formě ovoce a zeleniny.“ Výhody se tak pravděpodobně týkají pouze celých a nezpracovaných potravin, nikoli jednotlivých doplňků stravy. Ačkoliv nová studie zahrnovala pouze muže, odborníci jsou si jistí, že stejně tak tomu bude u žen. Bezpečným závěrem tak zůstává jíst více ovoce a zeleniny.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ačkoli jíst více zeleniny je dobrá rada, studie zkoumala pouze hladinu lykopenu v krvi, nikoli snězené množství rajčat. Není tak podle odborníků na místě říkat, že konzumace více rajčat může snížit riziko mrtvice. Není důvod si myslet, že rajčata jsou špatná, ale ani my jsme neprokázali, že jsou speciální,“ dodali odborníci. Jedním z nejlepších způsobů, jak tedy mrtvici předejít, je jíst zdravou stravu bohatou na ovoce a zeleninu a pravidelně cvičit. 

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Zobrazit další články