Nadměrná tvorba plynu ve střevech způsobuje nadýmání. Pro jeho léčbu je nezbytná úprava životosprávy, kterou můžete doplnit některými přírodními prostředky.
Nadýmání vzniká nahromaděním plynu ve střevech. Kromě subjektivních nepříjemných potíží bývá doprovázeno i vnějším nafouknutím břicha, odborně nazývané abdominální distenze. Dle dietoložky Alissa Palladino se většinou jedná o krátkodobý jev, ale některé osoby trpí i chronickým nadýmáním, které poté výrazně ovlivňuje i kvalitu života.
Příčiny nadýmání
Pro efektivní řešení potíží byste vždy měli nejprve zjistit příčinu, na kterou se poté zaměříte. Zvýšená plynatost ve střevech, která se projeví nadmutím, vzniká buď přílišným polykáním vzduchu nebo častou konzumací potravin podporujících produkci plynu. V některých případech může být nadýmání projevem nerovnováhy střevního mikrobiomu nebo zdravotních problémů, například potravinových intolerancí nebo malabsorpčního syndromu.
Nadýmavé potraviny
Většinou je nadýmání způsobeno konzumací potravin, které obsahují nestravitelné nebo obtížně stravitelné části. Jsou to především rozpustná a nerozpustná vláknina, cukerné alkoholy a cukry rafinóza a fruktóza. Tyto látky bakterie ve střevech zpracovávají a tím produkují plyny. Jsou obsaženy hlavně v následujících potravinách:
- Luštěniny – fazole, čočka, hrách.
- Zelenina – růžičková kapusta, zelí, květák, brokolice.
- Ovoce – švestky, meruňky, jablka, hrušky.
- Celozrnné obiloviny – například pšeničné klíčky, ovesné vločky.
- Cukerné alkoholy a umělá sladidla – fruktóza, sorbitol, xylitol.
- Mléčné výrobky – v případě intolerance laktózy.
- Perlivé nápoje
Není nutné tyto potraviny zcela vyřadit z jídelníčku, ale konzumovat je v menším množství a ne současně. Vláknina sice může způsobovat plynatost, ale kromě toho je velmi důležitou a zdravou složkou potravy. Pokud vám způsobuje potíže, navyšujte její příjem pozvolna, aby se tělo stihlo přizpůsobit.
Kroky ke zmírnění nadýmání
Kromě omezení potravin zhoršující plynatost je důležité podpořit pravidelné vyprazdňování, protože zácpa nadýmání výrazně zhoršuje. Potřebný je pravidelný pohyb a dostatek tekutin. Zdravé trávení je vhodné podpořit i probiotiky, živými prospěšnými bakteriemi. Ty lze doplnit buď doplňky stravy nebo konzumací potravin s přirozeně se vyskytující probiotickou kulturou. To jsou především zakysané produkty, jako je jogurt, kefír, kysané zelí, kimchi, kombucha nebo miso.
Při konzumaci vlákniny je důležité přijímat i dostatečné množství tekutin, aby vláknina neabsorbovala veškerou vodu a nezpůsobovala paradoxně trávicí potíže. Také se vyvarujte nadměrného polykání vzduchu, například při rychlém jídle nebo žvýkání žvýkaček. Léčbu nadýmání je možné doplnit i následujícími produkty.
Máta peprná
Máta má zklidňující účinky na trávicí systém. Kromě plynatosti pomáhá i při nevolnostech nebo křečích. Vhodnou volbou je například mátový čaj nebo mátový olej, který lze kromě vznitřního užívání aplikovat i na kůži břicha.
Heřmánek pravý
Heřmánek je vhodný na mnoho trávicích potíží. Zmírňuje nevolnost a zvracení, pálení žáhy, průjem a také nadýmání. Kromě toho podporuje léčbu zánětu a zmírňuje bolest.
Kmín a fenykl
Kmín i fenykl významně podporují trávení. Mírní plynatost, příznaky dráždivého tračníku, bolesti žaludku a mohou pomoci řešit zácpu i průjem. Fenykl má také protiplísňové a antibakteriální účinky.
Zázvorové produkty
Zázvor má schopnost zmírňovat nevolnost, zvracení a podporuje chuť k jídlu. Snižuje pocity plynatosti a břišního nepohodlí. Nejčastěji se užívá ve formě čaje, ale lze využít i zázvorový olej nebo sušený zázvor jako koření.