Tichý zabiják postihuje tisíce Čechů každý den. Vyvolává úporné bolesti hlavy a trávicí potíže

V západní kultuře je nesnášenlivost lepku vcelku častá a dobře popsaná. Mnohdy stojí za fyzickou nepohodou jednotlivce. Zjistěte, jak se projevuje a zdali netrápí i vás.

lepek celiakie i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Onemocnění, která jsou spojená s konzumací lepku, jsou v poslední době častým tématem při hovorech o celospolečenském zdraví. Obecně je lze rozdělit do tří základních skupin, a sice dle principu, na němž vznikají. Jedná se o celiakii (nejvážnější formu intolerance lepku), alergii na lepek a neceliakální glutenovou senzitivitu (tzv. citlivost na lepek). Příznaky intolerance lepku jsou velmi rozmanité. Zde Katherine Marengo LDN, R.D. uvedla ty nejběžnější z nich.

Intolerance lepku vyvolává úporné bolesti hlavy

I když vás tento průvodní příznak intolerance lepku může překvapit, jedná se o jeden z nejběžnějších. Ačkoliv celá řada lidí nepociťuje kromě bolestí hlavy žádné další symptomy, stále jsou při jejím přehlížení (bolesti hlavy) ohroženi dlouhodobými komplikacemi. Četné a úporné bolesti hlavy či migrény se nejčastěji projevují u lidí trpících alergií na lepek či celiakií.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Studie publikovaná v roce 2013 v periodiku Headache zjistila, že lidé s diagnostikovanou celiakií pozorují tento typ bolestí v celkovém počtu 30 % z dotazovaných. Lidé s diagnostikovanou citlivostí na lepek pozorují tento typ bolestí dokonce v ještě vyšším počtu, a sice v 56 % ze všech dotázaných. Druhým varovným příznakem jsou časté stavy úzkostí a deprese.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Intolerance lepku může dokonce vyústit v rozvoj psychického onemocnění. Ve studii z roku 2012, která byla publikována v odborném časopise Psychiatry Questions, odborníci pozorovali výskyt psychických poruch (ADHD, úzkost, deprese, schizofrenie, bipolární porucha) až u 22 % lidí s diagnostikovanou celiakií a u 57 % lidí s diagnostikovanou citlivostí na lepek.

Časté jsou trávicí potíže a příznaky podvýživy

Pro všechny, kteří se potýkají s intolerancí lepku, mohou být žaludeční potíže mnohotvárné. Někdy se můžete potýkat s nevolností, jindy se zvracením, zácpou, průjmem či plynatostí a nadýmáním. Ačkoliv trávicí potíže sužují především děti, bolesti břicha a nadýmání uvedlo neuvěřitelných 80 % z dotazovaných osob trpících celiakií. Stejný počet lidí uvedl i průjem. Zácpu a nevolnost pozorovalo přibližně 40 % z dotazovaných celiaků.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Protože celiakie poškozuje tenké střevo, čímž ovlivňuje vaši schopnost vstřebávat živiny, můžete jevit příznaky podvýživy. Právě tyto příznaky mohou být varovným signálem, že trpíte chronickým onemocněním. Náhlý a výrazný úbytek hmotnosti je ukazatelem především celiakie. Dalšími příznaky v rámci podvýživy jsou úbytek nebo oslabení kostí a zhoršení stavu svalů.

Celiakii doprovází specifický druh vyrážky

Specifická vyrážka, která celiakii doprovází, se vyskytuje především u mužů. Celkem jí trpí 10 – 15 % lidí s diagnostikovanou celiakií. Od běžné formy vyrážky ji bezpečně odliší až kožní biopsie. Nicméně poznáte ji podle chronicky svědivých puchýřů či lézí, které se mohou objevit kdekoliv na vašem těle. Tato vyrážka nese odborný název dermatitis herpetiformis a je vnímána jako kožní projev autoimunitní reakce na lepek (celiakie).

iZdroj fotografie: Uživatel Madhero88 / Creative Commons / CC BY-SA

Jinými problémy mohou být bolesti kloubů a artritida (bolest a následně artritida je způsobena zánětem, který vyvolal lepek uvolněný do krevního oběhu), reprodukční problémy (uvažují se zejména u žen na základě toho, že ženy s diagnostikovanou celiakií trpí abnormální menstruací), problémy se zuby (zabarvení zubů – žluté a hnědé skvrny, defekty skloviny – důlky a rýhy, afty) nebo anémie (neschopnost trávit lepek může bránit vstřebávání železa a způsobit anémii).

Příznaky můžete přehlížet měsíce i roky

Co se týče lepku, tak jeho největším problémem je fakt, že se jedná o velmi častou složku jídel, jelikož se nachází v obilovinách (pšenice, žito, ječmen). A produkty, které se z obilovin vyrábí, konzumujete prakticky denně. Při takovéto frekvenci můžete snadno podcenit průvodní příznaky intolerance lepku a přehlížet je měsíce, nebo i roky. Ovšem vždy byste měli mít na paměti to, že čím déle něco přehlížíte, tím větší riziko rozvoje chronických onemocnění vzniká.

Setkali jste se s někým, kdo se s intolerancí lepku potýká? Jak situaci řeší?

Zdroj: Eatthisnotthat, Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Robin Dostál

Zobrazit další články