Starověká indická směs s protizánětlivými účinky. V boji s ní neobstojí žádné viry ani bakterie, pro podzim jako stvořená

Bez kurkumy si v dnešní době některá jídla ani neumíme představit. Nejvíce je používána v Indii, Asii a Střední Americe, ale už se dostala i k nám, a to nejen pro svou chuť.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mnoho lidí dnes ví, že kurkuma je kromě dochucování jídel dobrá i pro své další benefity. Její léčivé účinky jsou spojovány s aktivní složkou nazývanou kurkumin. Ten se získává ze stonků byliny a jeho účinky hrají významnou roli v boji proti zánětům, artritidě a problémům se žaludkem. Zároveň je dobrý pro kůži, žlučník či játra, a pomáhá i s některými druhy rakoviny.

Jak výhody kurkumy ještě vylepšit

Kurkumin tvoří pouze asi 5% kurkumy, což je dosti podobné pepři, jeho účinná látka je piperin, a také tvoří asi 5% tohoto koření. Piperin je nejen zodpovědný za bohatou chuť pepře, ale pomáhá inhibovat metabolismus léků. Například játra se zbavují cizích látek tak, že je rozpustí ve vodě a nechají je vyloučit, a často takto vylučují také kurkumin. Piperin ovšem může tento proces zbrzdit, aby se kurkumin nevylučoval, a tak ho většina v těle zůstala.

iZdroj fotografie: Freepik

Stačí vám pouhá dvacetina malé lžičky, kterou do kurkumy přidáte, a udělá to opravdové zázraky. Přirozeně si tím totiž zvýšíte biologickou dostupnost kurkuminu. Dalším způsobem, jak si kurkumin v těle udržet, by poté bylo konzumovat jej s nějakým tukem (jako je avokádo, ořechy, ryby…). Vstřebá se díky tomu do krevního oběhu a obejde tím játra.

Jak pepř a kurkumu do svého života jednoduše vpasovat

Pokud si nejste jisti, jak tam tato koření zařadit, zde máte jednoduchou inspiraci. Jako první je můžete přidat již do své snídaně, jelikož kurkuma a pepř vaše míchaná vajíčka kvalitně dochutí. Pokud ovšem nejste zvyklí na tak těžká jídla po ránu a raději si dáte restovanou zeleninu, tak i tam najdou využití. Ještě před pořádným obědem si s nimi můžete dochutit polévku dle libosti, a přidat je můžete také do salátu, jakmile oběd dojíte.

iZdroj fotografie: Freepik

Věděli jste například, že kurkuma a pepř se běžně přidávají do hořčice, aby ji dochutily? A to lidé ani nevěděli, jaký to má zdravotní účinek. Dále se toto koření vyplatí přidat i do rýže, a pokud vás díky těmto tipům napadlo něco dalšího, tak to rozhodně vyzkoušejte. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj: Umassmed

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Zobrazit další články