Na rakovinu tlustého střeva zemře za rok velké množství lidí, je to vlastně druhá hlavní příčina úmrtí ve Spojených státech.
Je známo, že tato forma rakoviny je opravdu smrtelná. Odborníci se domnívají, že nejlepším a nejúčinnějším způsobem boje proti rakovině tlustého střeva je včasná detekce onemocnění. Léčba bývá ve většině případů velmi obtížná, pokud se na tuto formu rakoviny přijde až v pokročilejším stádiu. No a nejlepší způsob, jak zjistit rakovinu zavčas, je pravidelný screening. Přečtěte si, jakých 9 faktorů zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Nejčastějším faktorem je stáří
Odborníci a lékaři se domnívají, že u starších lidí se riziko rakoviny tlustého střeva zvyšuje. Nejčastější je dle nich u lidí, kteří jsou ve věku 50 a více let.
Rodinná historie
Rakovina tlustého střeva má, stejně jako většina nádorových onemocnění, tendenci šířit se v rodinách. Pokud váš otec, matka, sestra nebo třeba prarodiče měli rakovinu tlustého střeva, pak se u vás riziko rakoviny tlustého střeva může až zdvojnásobit.
Rasa a etnický původ
Možná jste doteď nevěděli, že Afroameričané mají vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. No a na druhou stranu třeba Asiaté to riziko mají minimální.
Genetické mutace
Je dokázáno, že 1 ze 4 případů rakoviny tlustého střeva je spojen s geny, protože určité genetické mutace zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva.
Tohle jsou rizikové faktory, které tak lehce neovlivníte. Neznamená to ale, že pokud nějaký z těchto faktorů máte, tak určitě onemocníte rakovinou. Nyní se pojďte podívat na faktory, se kterými můžete něco udělat.
Nebezpečné je kouření
Toxiny, které si dostáváte do těla, když kouříte, zvyšují nejen riziko rakoviny tlustého střeva, ale i dalších forem rakoviny. Je také známo, že díky kouření jste vystavováni riziku vzniku polypů, což jsou malé útvary ve výstelce tlustého střeva. Tyto polypy se mohou stát rakovinotvornými.
Nadměrná konzumace alkoholu
Nadměrné užívání alkoholu je nebezpečné nejen kvůli riziku vzniku rakoviny. S alkoholem by se to nemělo přehánět vlastně vůbec. Ale odborníci tvrdí, že užívání alkoholu může také vést k rakovině tlustého střeva a dalším vážným zdravotním problémům.
Nezdravé stravování
Strava, která obsahuje velké množství tuků, může zvýšit riziko rakoviny tlustého střeva. Pokud ale konzumujete velké množství ovoce a zeleniny, určitě v tom pokračujte. Vláknina a antioxidanty obsažené v ovoci a zelenině pomáhají snižovat riziko rakovin.
Špatný životní styl
Lékaři tvrdí, že aktivní životní styl je jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout všem druhům rakoviny, včetně těch, které postihují tlusté střevo.
Obezita
No a nakonec musíme zmínit obezitu. Nadváha je totiž také považována za rizikový faktor rakoviny tlustého střeva. Jsou dvě věci, které běžně přispívají k obezitě, a to jsou špatné stravovací návyky a sedavý způsob života.