Časté nadýmání, či obezita? Zpravidla jde o přehlíženého strašáka. Naučte se rozpoznat alergii a intoleranci potravin

To, zda na potraviny negativně odpoví trávicí nebo imunitní systém, je zásadní věc. Naučte se rozpoznat příznaky, a tomu pak přizpůsobte jídelníček.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Je naprosto běžné, že na vybrané potraviny může lidské tělo zareagovat nepříznivě. Lidé si ovšem často pletou, jestli je tato negativní odezva následkem alergie nebo intolerance. Faktem je, že většina těchto reakcí je způsobena spíše potravinovou intolerancí (nesnášenlivostí) než alergií. Jejich příznaky mohou být ale velmi podobné.

Co je potravinová alergie?

Alergie na potraviny je reakce imunitního systému na dané jídlo. Většinou k ní dochází tak, že si tělo splete danou složku v potravině (většinou bílkovinu) a vyhodnotí ji jako škodlivou. Následně proti ní vytvoří obranné látky, které mají za cíl s ní bojovat. Alergická reakce poté nastává, jakmile protilátky bojují s potravinovým proteinem a napadají ho jako nepřítele. Mezi nejčastější potravinové alergie patří ty na měkkýše, ořechy, ryby, arašídy a vejce.

iZdroj fotografie: Freepik

Její příznaky se potom pohybují od mírných až po ty vážné. Množství potravin, které je zapotřebí zkonzumovat k vyvolání reakce, se liší případ od případu. Typické příznaky jsou vyrážka nebo kopřivka, průjem, dušnost, nevolnost, křečové bolesti žaludku, svědění pokožky, otoky dýchacích cest, plic a bolest na hrudi. Smrtelná alergická reakce se nazývá anafylaxe, při které rapidně poklesne tlak a dochází ke ztrátě vědomí a selhání tělesného systému.

Co je potravinová intolerance?

Potravinová intolerance je reakcí trávicího systému, nikoliv imunitního. Dochází k ní v několika případech. Když je v potravině něco, co dráždí trávicí systém, nebo když není tělo schopno danou potravu správně strávit či rozložit. Nejčastější nesnášenlivost potravin vyvolává laktóza, která se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích.

iZdroj fotografie: Freepik

Mezi příznaky intolerance potravin se řadí nevolnost, bolest břicha, plynatost, křeče, nadýmání, bolesti hlavy, průjem, zvracení, pálení žáhy, podrážděnost, nebo v některých případech i úzkost a nervozita. Dobrou zprávou je, že lidé, kteří potravinovou intolerancí trpí, většinou mohou „nebezpečné“ potraviny konzumovat alespoň v malém množství a ne moc často.

Zdroj: My.clevelandclinic

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Kvůli vysokému tlaku a cholesterolu musela změnit životní styl. Ve svých 76 letech má lepší postavu než kdejaká třicítka
Události247
Události247
Stát přidá důchodcům za každé vychované dítě 500 korun, pouze ale jednomu z rodičů. Odborníci očekávají soudní tahanice
VědaŽivě
VědaŽivě
Co říkají Mormoni o stvoření světa a na čem jsou jejich teorie o vzniku založeny
adbz
adbz
Jak v obchodě vybrat ten nejlepší meloun? Řiďte se jednoduchým pravidlem a už nikdy neodnesete zkažený či nedozrálý kus