Perlivá a neperlivá voda: Která je pro zdraví lepší? Odborníci vyvrátili veškeré mýty kolující ve společnosti

Ve společnosti koluje mnoho pochybností o konzumaci perlivé vody. Ve většině případů se však jedná o pouhé mýty, které vyvrací téměř každý odborník.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Mnoho lidí se snaží vyvarovat konzumace perlivé vody, protože si myslí, že může mít negativní vliv na jejich zdraví. Jak ovšem říká odbornice Franziska Spritzler, jedná se o pouhý mýtus, který se v posledních letech rozšířil ve společnosti a získal si mnoho zastánců. Ve skutečnosti je však možné, že sycené nápoje mohou prospívat vašemu tělu dokonce mnohem více a jejich častější konzumace vám nijak neublíží. 

Perlivá versus neperlivá voda 

Většina lidí pije perlivou vodu zejména proto, že obsahuje bublinky, které nápoji dodávají pocit příjemného osvěžení a trochu jinou chuť – to především díky obsahu oxidu uhličitého, který s vodou reaguje tak, že ji činí mírně kyselejší, což může být pro někoho výhoda, ale pro jiného naprostý opak. V každém případě je však důležité položit si otázku, zda je tato látka obsažená v tekutině skutečně nebezpečná pro zdraví natolik, jak si většina lidí myslí. 

Oxid uhličitý je plyn bez barvy a zápachu, který je pro člověka zcela přirozený. Pokud jej navíc dodáváte do těla pomocí tekutin, nijak se nehromadí, protože jej tělo rychle vylučuje plícemi a ledvinami. Kromě toho jej neustále přijímáte inhalační cestou, a to ať chcete, nebo ne, protože se nachází z určité části ve vzduchu. Mnoho lidí také netuší, že určité množství oxidu uhličitého je nezbytné pro správné fungování organismu – jeho nedostatek může vést k hyperventilaci a tmavým kruhům před očima.

Nadbytek oxidu uhličitého v těle

Lidské tělo si dokáže velmi dobře poradit také s nadbytkem oxidu uhličitého – jak bylo zmíněno výše, plyn nepřetrvává v organismu natolik dlouho, aby se dostal do krve a způsobil poškození. Pozor by si však měli dát ti, kteří jej z různých důvodů nemohou nebo neumějí řádně vylučovat nebo se mu často vystavují. Mezi tyto jedince patří především pacienti trpící rozedmou plic, chronickou obstrukční plicní nemocí, bronchiálním astma, spánkovou apnoe, pracovníci v dolech a na kompostu. 

Nejčastější mýty o perlivé vodě

Mezi nejčastější fámy o perlivé vodě patří například tyto informace:

  • Přispívá k nadváze: Bublinky samy o sobě neobsahují žádné kalorie, tudíž není možné, že byste kvůli nim přibírali na váze (naopak mohou zaplnit žaludek a dodat tělu pocit sytosti, což snižuje potřebu přejídat se).
  • Přispívá k pálení žáhy: Perlivá voda nemůže způsobovat reflux.
  • Přispívá ke vzniku srdečních onemocnění: Perlivá voda sice obsahuje sodík, který je považován za faktor přispívající ke vzniku srdečních onemocnění, ale jen zanedbatelné množství.
  • Zvyšuje kyselost těla: Ačkoliv může mít perlivá voda vyšší pH, její konzumace nemá žádný vliv na acidobazickou rovnováhu (oxid uhličitý totiž utíká z těla velmi rychle).
  • Nehydratuje tak dobře jako neperlivá voda: Jak perlivá, tak i neperlivá voda mají stejné chemické složení a stejnou biologickou dostupnost, což znamená, že hydratují tělo naprosto totožně.
  • Ničí zubní sklovinu: Zubní sklovina je jednou z nejtvrdších látek na světě, tudíž jí nedělá problém odolat sebevětšímu množství bublinek, týká se to pouze slazených nápojů – perlivých i neperlivých.
iZdroj fotografie: Pexels

Někteří lidé si také myslí, že perlivá voda odvápňuje kosti – je sice pravda, že sycené nápoje s vysokým obsahem fosfátů ovlivňují obsah vápníku v kostech, ale mezi ty obyčejná perlivá voda nepatří. Jedná se spíše o slazené nealkoholické či alkoholické nápoje s obsahem řady chemikálií a umělých sloučenin. 

Jaký druh vody preferujete vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články