Salátová okurka nemusí být jen zdravá – podívejte se, co může způsobit

Všichni známe okurku jako superpotravinu, kterou milujeme. Můžeme ji použít v salátech, těstovinách nebo do sendvičů. Stačí ji také jen ogrilovat s oblíbeným kořením.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Nabízí tak širokou škálu využití, ale také může způsobit problémy. Jaké jsou její vedlejší účinky? 

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Okurka nemá jenom pozitiva

Může způsobit zánět nosních dutin nebo ztrátu tekutin v těle

Může se stát, že nadměrná konzumace okurek může zvýšit pravděpodobnost, že dostanete zánět nosních dutin. Stačí ale jen omezit konzumaci a problémy by měly vymizet. Okurka obsahuje také mnoho toxinů, které vyvolávají hořkou pachuť. Jestli máte rádi okurky, možná jste si všimli, že vylučujete nadměrně mnoho tekutin. Můžete se tak snadno dehydratovat. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Může způsobovat i řadu negativních věcí

Vitamin C je prvek, který podporuje imunitu. Je to silný antioxidant. Okurka obsahuje mnoho vitaminu C, a opačným problémem může být nadměrné množství vitaminu C v těle. Může to způsobit, že budete vystaveni většímu riziku rakoviny nebo akné. 

Obávat byste se měli také nadýmání, křečím v břiše nebo plynatosti. Tyto problémy způsobuje draslík, kterého má okurka dostatek. Okurka obsahuje více než 90 % vody. Nadměrná konzumace může způsobit problémy se srdcem právě díky vysokému podílu vody v okurce. 

Pozor na nadýmání a plynatost, stejně jako na alergii

Okurky obsahují případu cucurbitacin. Ten může u některých lidí vyvolat zažívací potíže, zejména pokud mají citlivější zažívací systém. Jestli máte problémy se zažíváním při konzumaci cibule, zelí nebo brokolice, pravděpodobně se budete muset vzdát také okurky. 

Studie zjistily, že pokud je člověk alergický na meloun, heřmánkový čaj, banán nebo slunečnicová semínka, je možné, že se mu alergie vytvoří také z okurky. Je lepší ji nahradit cuketou, kterou si můžete také přidat do salátů nebo ogrilovat. 

Vedlejším účinkům okurky můžete předejít tím, že jste před konzumací: 

  • Okurku důkladně umyli
  • Odstranili slupky
  • Místo syrové okurky ji orestujte nebo ogrilujte

Někomu mohou syrové okurky dělat neplechu v žaludku. Ideální množství, které byste měli sníst, není nikde dané. Jestli ale budete pozorovat některé příznaky, vzpomeňte si, jestli si nedáváte okurky moc často. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články