Na otázku, co je nejškodlivější pro lidská játra, byste pravděpodobně odpověděli, že je to alkohol. Alkohol opravdu škodí, vaše játra ale mají ještě většího nepřítele: cukr.
Cukr je běžný název pro sacharózu. Jedná se jak o vysokoenergetické palivo, tak o prázdné kalorie, které neobsahují žádné živiny. Konzumace nadměrného množství cukru může přispět k takzvanému nealkoholickému ztučnění jater, které způsobuje selhání tohoto orgánu v důsledku hromadění tuku. Holdujete-li sladkému, možná právě nastal ideální čas dostat svoji slabost pod kontrolu.
Studie odhalila zajímavý výsledek
Účastníci studie konzumovali denně více než 1 000 kalorií ze sladkých potravin po dobu tří týdnů. Po této době měli 2% zvýšení tělesného tuku. To však nebylo to, co upoutalo největší pozornost vědců: překvapila je skutečnost, že množství jaterního tuku se zvýšil o 27 %. Závěr je tedy zřejmý. I když nebyl nárůst tělesného tuku vysoký, ukázalo se, že špatná strava může docela rychle poškodit jeden z nejdůležitějších orgánů v našem těle.
Co kdyby experiment trval déle?
Pokud by účastníci výzkumu pokračovali ve špatné životosprávě, nahromaděný tuk by mohl vést k fibróze, která by se změnila na cirhózu jater, tedy stav, kdy již nelze poškozenou část orgánu opravit. Kromě toho je dlouhodobě zvýšené množství jaterního tuku dokonalým lístkem k rozvoji cukrovky 2. typu. Další průzkumy navíc prokázaly, že nejhorší možnou formou přijatého cukru je fruktóza, která se vyskytuje v ovoci.
„Fruktóza se v játrech mění na tuk, který se bohužel neukládá jako podkožní, ale jako útrobní, tedy v oblasti takzvaného vnitřního břicha. Navíc na rozdíl od glukózy méně stimuluje centra v mozku zodpovědná za pocit nasycení, a lidé tak toho snědí více,“ říká výživová specialistka Hana Střítecká. Dodává ale, že vláknina přítomná v ovoci pomáhá cukry štěpit a zmenšuje tak jejich negativní dopad.
Vliv cukru na lidské tělo
Vliv cukru na játra je jen jedním z mnoha negativních účinků, které může mít na naše tělo. Mezi další nepříznivé dopady nadměrného množství cukru ve stravě patří například deprese, poškození kůže, vysoký krevní tlak a cholesterol, riziko vzniku cukrovky nebo zvýšení rizika vzniku srdečních onemocnění. Rozumné množství přijatého cukru je však v pořádku, pokud přidáte i dostatek pohybu.