Cukr ničí a poškozuje lidské zdraví více než alkohol, pro tělo je násobně nebezpečnější. Experiment ukázal překvapivou skutečnost

Na otázku, co je nejškodlivější pro lidská játra, byste pravděpodobně odpověděli, že je to alkohol. Alkohol opravdu škodí, vaše játra ale mají ještě většího nepřítele: cukr.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cukr je běžný název pro sacharózu. Jedná se jak o vysokoenergetické palivo, tak o prázdné kalorie, které neobsahují žádné živiny. Konzumace nadměrného množství cukru může přispět k takzvanému nealkoholickému ztučnění jater, které způsobuje selhání tohoto orgánu v důsledku hromadění tuku. Holdujete-li sladkému, možná právě nastal ideální čas dostat svoji slabost pod kontrolu.

Studie odhalila zajímavý výsledek

Účastníci studie konzumovali denně více než 1 000 kalorií ze sladkých potravin po dobu tří týdnů. Po této době měli 2% zvýšení tělesného tuku. To však nebylo to, co upoutalo největší pozornost vědců: překvapila je skutečnost, že množství jaterního tuku se zvýšil o 27 %. Závěr je tedy zřejmý. I když nebyl nárůst tělesného tuku vysoký, ukázalo se, že špatná strava může docela rychle poškodit jeden z nejdůležitějších orgánů v našem těle.

iZdroj: Depositphotos

Co kdyby experiment trval déle?

Pokud by účastníci výzkumu pokračovali ve špatné životosprávě, nahromaděný tuk by mohl vést k fibróze, která by se změnila na cirhózu jater, tedy stav, kdy již nelze poškozenou část orgánu opravit. Kromě toho je dlouhodobě zvýšené množství jaterního tuku dokonalým lístkem k rozvoji cukrovky 2. typu. Další průzkumy navíc prokázaly, že nejhorší možnou formou přijatého cukru je fruktóza, která se vyskytuje v ovoci.

„Fruktóza se v játrech mění na tuk, který se bohužel neukládá jako podkožní, ale jako útrobní, tedy v oblasti takzvaného vnitřního břicha. Navíc na rozdíl od glukózy méně stimuluje centra v mozku zodpovědná za pocit nasycení, a lidé tak toho snědí více,“ říká výživová specialistka Hana Střítecká. Dodává ale, že vláknina přítomná v ovoci pomáhá cukry štěpit a zmenšuje tak jejich negativní dopad.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vliv cukru na lidské tělo

Vliv cukru na játra je jen jedním z mnoha negativních účinků, které může mít na naše tělo. Mezi další nepříznivé dopady nadměrného množství cukru ve stravě patří například deprese, poškození kůže, vysoký krevní tlak a cholesterol, riziko vzniku cukrovky nebo zvýšení rizika vzniku srdečních onemocnění. Rozumné množství přijatého cukru je však v pořádku, pokud přidáte i dostatek pohybu.

Zdroj: Harvard Healt Publishing

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články