Papriky překypují vitamínem C, daleko více než pomeranč. Nakopněte na podzim imunitu na plný pecky. Důležitá je příprava

Papriky jsou vynikající součástí mnoha různých druhů jídel. Můžete z nich udělat jen obyčejné občerstvení na cesty nebo součást grilovací párty.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Tato zelenina je známá jako vynikající zdroj vlákniny a dalších důležitých živin. Paprika patří ke zdravé výživě, to jistě ví každý. Překvapit však mohou některé pozitivní efekty. Málo známý je například fakt, že papriky jsou nabité vitamínem C. Ve skutečnosti ho obsahují mnohem více než pomeranč. A vitamín C je pro tělo opravdu velmi důležitý. Nejen kvůli imunitě.

S čím vším souvisí vitamín C

Kromě imunity je vitamín C důležitý také ke zvládání vysokého krevního tlaku. Navíc pomáhá kognitivním funkcím. Jedna studie dokonce dokázala spojit nedostatek vitamínu C s pocity deprese a pomalejšími kognitivními funkcemi. Vraťme se však k imunitě, která je základem všeho. V dnešní době, kdy se v celém světě skloňuje onemocnění covid je imunita důležitější než kdy jindy. Papriky kromě vitamínu C obsahují také vitamín A. Právě ten pomáhá posilovat imunitu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vitamín A chrání naše tělo před infekčními chorobami. Pravděpodobně je to proto, že nedostatek tohoto vitamínu brání naší schopnosti absorbovat živiny prostřednictvím regenerace určitých střevních bariér po infekci. Kromě toho je vitamín A velmi důležitý pro stavbu důležitých buněk, které bojují proti infekčním chorobám. Podle výše zmíněného papriky určitě stojí za to jíst. A to ještě není všechno. Mají ještě další vitamíny a skvělé schopnosti.

Mohou pomoci snížit tuk

Papriky mohou také zlepšit vaší náladu. Mají totiž vysoký obsah vitamínu B6. Tento vitamín je známý tím, že zlepšuje náladu a snižuje riziko deprese. Je však důležité si uvědomit, že dostatečně velké hladiny tohoto vitamínu nemůže naše tělo získat jen z papriky. Tudíž určitě není vhodné používat papriky k léčbě deprese. Další výhodou paprik je, že dokáží pomoci při hubnutí. Konkrétně červené papriky obsahují kapsantin. Právě jeho konzumace může pomoci při hubnutí i zánětech.

iZdroj fotografie: Pixabay

V neposlední řadě papriky obsahují také přírodní barevný pigment kvercetin. V těle působí jako silný antioxidant a je spojovaný s mnoha zdravotními přínosy včetně protizánětlivých účinků. Bojuje proti rakovinotvorným buňkám, snižuje rizika srdečních chorob a také snižuje krevní tlak. Britská studie experimentovala s podáváním různé úrovně kvercetinu krysám po dobu pěti týdnů. Potkani zaznamenali pokles tlaku v průměru asi o 23 %. Kvercetin je tedy určitě zdravým doplňkem stravy.

Zdroj: Eatthis

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články