Bobkový list je koření, které zná pravděpodobně snad každý z nás. Méně lidí však ví také o tom, jakými zdravotními přínosy bobkové listy disponují.
Pravděpodobně většina lidí zná bobkové listy, a hojně je také užívá v kuchyni. Není se čemu divit, jedná se totiž o velmi užitečnou bylinu, která je pro dochucování polévek či omáček a dalších pokrmů naprosto dokonalá. Věděli jste však také to, že tyto listy jsou i velice užitečné a mají pro tělo hned celou řadu zdravotních benefitů?
Bobkové listy v kuchyni
Nejspíše pouze v málokteré rodině či domácnosti byste v kuchyni nenašli bobkový list. Jedná se totiž o pomocníka, bez kterého se většina polévek, omáček a dalších chutných pokrmů jednoduše neobejde. Většina lidí jej tak zná v jeho celistvé podobě, kterou prostě hodíte do hrnce s jídlem a o dochucení se postará sám. Nevýhodou celistvých listů je však to, že téměř nikdo je nesní a ze své porce je každý odloží na kraj talíře, ze kterého putují většinou do koše.
Důležité látky, které bobkový list obsahuje, nevyužily svůj plný potenciál a musíte se spoléhat pouze na to, co se „vyvaří“ v jídle. Proto existuje také možnost použití drcených bobkových listů, které jídlo nádherně dochutí, a zároveň tak do svého těla dostanete vše, co tato šikovná bylina nabízí. Pokud navíc sáhnete i po čerstvé podobě tohoto koření, dostane se vám toho nejlepšího a nejkvalitnějšího složení.
Co je však na bobkových listech tak zvláštního a dobrého? Rozhodně jejich unikátní složení, ale také živiny, které obsahují. Jedná se zejména o pořádnou porci vápníku, mědi, železa a hořčíku, ale najdeme zde i celou řadu vitamínů, jako jsou A, B6, nebo C. Nechybí ani tělu prospěšný zinek, mangan či riboflavin.
Antibakteriální účinky
Pokud se od složení přesuneme ke konkrétním výhodám konzumace bobkových listů, první z nich jsou určitě jeho antibakteriální účinky. Díky tomu toto koření dokáže účinně bojovat s nejrůznějšími bakteriemi a viry v těle. Podle nedávných studií se jedná především o bakterii H. Pylori, která způsobuje žaludeční vředy, a dokonce také rakovinu.
Pokud tedy budete bobkové listy, a to v jakékoliv formě, pravidelně konzumovat, nejenže látky v něm obsažené vyženou stávající bakterie, ale dokonce vytvoří i něco jako účinnou obrannou zásobu, která dokonale poslouží jako prevence, a v případě potřeby okamžitě zaútočí proti jakémukoliv výskytu virů, či jiných nežádoucích hostů v těle.
V boji proti cukrovce
Další dokonalou výhodou pravidelné konzumace bobkového listu je ta, že látky v něm obsažené dokážou účinně snižovat hladinu cukru v krvi, a to zejména u lidí s diabetem 2. typu. Kromě toho dokáže tato surovina také částečně regulovat vysoký cholesterol, čímž je tělu opět velmi nápomocná. Díky tomu totiž chrání také váš krevní tlak a srdce, u kterého snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Pokud však máte strach z toho, jaké množství bobkového listu je či není vhodné konzumovat, můžete se o tom poradit s vašim lékařem. Ten vám též může doporučit tabletované výtažky z bobkového listu, nebo také některé vitamínové doplňky stravy, které tuto látku obsahují. Jejich konzumace vám bude pohodlná a bezstarostná.
Prevence a léčba rakoviny
Jak již bylo výše zmíněno, látky obsažené v bobkovém listu mají velmi prospěšnou vlastnost v tom, že dokážou účinně bojovat proti bakteriím, které mají mimo jiné na svědomí také rozvoj rakoviny. Nedávný výzkum úspěšně poukazuje na to, že při pravidelné konzumaci bobkového listu došlo ke zpomalení růstu rakovinotvorných buněk, a to hned několikanásobně.
Aby však tato metoda zpomalení byla co nejúčinnější, je dobré se vždy držet lékařských doporučení, a také samozřejmě i dalších nezbytných kroků léčby. Pokud se však chcete chránit i preventivně, tato možnost je naprosto otevřená a bez jakýchkoliv vedlejších či nežádoucích účinků na vaše zdraví. Pokud navíc bobkový list přidáte do chutného pokrmu, budete to mít hned 2 v 1.