Výživová specialistka Katherine Marengo LDN, R.D. popisuje, jaké jsou výhody nutričního droždí a jak ho zařadit do zdravého jídelníčku.
Kvasnice hrají v lidské stravě důležitou roli již tisíce let. Tato houba je důležitou složkou chleba, piva a řady dalších potravin. V posledních letech začalo mnoho lidí konzumovat specifický druh kvasnic zvaný nutriční droždí, též zvané nutriční či lahůdkové kvasnice. Díky svému nutričnímu obsahu mohou kvasnice v této formě zvýšit energii člověka, podpořit jeho imunitní systém a nabídnout další zdravotní výhody.
Co je nutriční droždí
Nutriční droždí pochází z druhu kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Existuje ještě jedna forma tohoto druhu kvasinek, která se nazývá pivovarské kvasnice. Přestože lidé někdy používají tyto pojmy zaměnitelně, je nutné si uvědomit, že nutriční droždí není totéž co pivovarské kvasnice.
Potravinářské kvasnice lze pěstovat na různých zdrojích, včetně černé melasy, syrovátky a cukrové řepy. Nutriční droždí je podobné droždí, které se používá při pečení, ale prochází procesem zahřívání a sušení, který ho činí neaktivním. Nutriční droždí neobsahuje mléčné výrobky a obvykle ani lepek. Díky tomu může být užitečným doplňkem stravy pro osoby s potravinovými alergiemi nebo citlivostí, a také pro osoby s omezenou výživou. Má také nízký obsah tuku a neobsahuje cukr ani sóju.
Výživové hodnoty nutričního droždí
Nutriční droždí je vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a vysoce kvalitních bílkovin. Čtvrtina šálku nutričního droždí obvykle obsahuje:
- 60 kalorií
- 8 g bílkovin
- 3 g vlákniny
- 11,85 mg thiaminu neboli vitamínu B-1
- 9,70 mg riboflavinu neboli vitamínu B-2
- 5,90 mg vitamínu B-6
- 17,60 mcg vitamínu B-12
- Dále obsahuje vitamín B-3, draslík, vápník a železo.
Výhody nutričního droždí
Mezi výhody, které nutriční droždí může lidem nabídnout, patří:
1. Zvyšuje energii
Někteří výrobci obohacují nutriční droždí vitamínem B-12, ale ne všichni, proto je nejlepší zkontrolovat etiketu. Vitamín B-12 může pomoci zvýšit energii, protože nedostatek tohoto vitamínu naopak vede ke slabosti a únavě.
Nutriční droždí může být obzvláště užitečné pro vegetariány a vegany, pokud je do něj přidán vitamín B-12, protože tento vitamín se většinou vyskytuje v živočišných produktech. Dospělí potřebují přibližně 2,4 mcg vitamínu B-12 denně. Pouhá čtvrtina šálku nutričního droždí poskytuje více než sedminásobek tohoto množství.
2. Podporuje imunitní systém
Výzkum prokázal, že S. cerevisiae, kmen kvasinek obsažený v nutričním droždí, může podporovat imunitní systém a snižovat zánět způsobený bakteriální infekcí. Může být také užitečný při léčbě průjmu.
3. Zlepšuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů
Některé výzkumy naznačují, že nutriční droždí může bojovat proti lámavosti nehtů a vypadávání vlasů. Může také pomoci snížit výskyt akné a zlepšit další běžné kožní problémy, zejména v období dospívání.
4. Zlepšení citlivosti na glukózu
Někteří lidé se domnívají, že nutriční droždí zlepšuje citlivost na glukózu u lidí s cukrovkou 2. typu, studie to však zatím neprokázaly.
5. Podporuje zdravé těhotenství
Výrobci často obohacují nutriční droždí kyselinou listovou, což z něj může učinit užitečný doplněk stravy pro těhotné ženy. Některé značky nutričních droždí však mohou obsahovat více než standardní dávku kyseliny listové, takže by se jednotlivci měli před jejich použitím jako doplňku poradit s lékařem.
Těhotným ženám a ženám, které plánují těhotenství se obecně doporučuje užívat 400 až 800 mcg kyseliny listové denně, aby se předešlo vrozeným vadám a podpořil se růst plodu.
Použití nutričního droždí
Nutriční droždí je k dostání v některých obchodech s potravinami a zdravou výživou, ale také na internetu. Dodává se buď ve formě vloček nebo v prášku. Má pikantní, oříškovou nebo sýrovou chuť. Lze jej přidávat jako pikantní koření do různých pokrmů, včetně těstovin, zeleniny a salátů. Mezi některé způsoby použití nutričního droždí patří např:
- posypání popcornu místo másla nebo soli
- přimíchání do rizota místo parmazánu
- příprava veganské alternativy sýrové omáčky
- jako přísada do veganských těstovin se sýrem
- přimíchání do krémových polévek pro zvýšení obsahu živin
- přidání do míchaných vajec nebo tofu směsi
- přimíchání do ořechové pečeně nebo nádivky
Pro koho není nutriční droždí vhodné
Navzdory všem výhodám, které nutriční droždí nabízí, není tento doplněk vhodný pro každého. Vědci doporučují, aby se jedinci se zánětlivým onemocněním střev (IBD), glaukomem a hypertenzí vyhýbali užívání nutričního droždí, protože by mohlo zhoršit jejich příznaky. Stejně tak by se jim měly vyhýbat osoby s citlivostí nebo alergií na kvasnice.
Do čeho nejraději přidáváte nutriční droždí vy?