Voda je pro lidský život nepostradatelná. Důraz na kvalitu by se neměl podceňovat. Někdo věří vodě z kohoutku, někdo dává přednost filtraci. Pravda je někde uprostřed.
Voda tvoří kolem 60 % lidského organismu a je nesmírně důležité, aby splňovala veškerá kritéria na kvalitu, byla prostá nečistot a odpadu a nezpůsobovala zdravotní potíže. Kohoutková voda je běžně dostupná, je třeba se ale spoléhat na pravidelné kontroly přímo ve vodárně. Filtrovaná voda může přicházet o obsažené minerály a během převaření může dojít k jejímu znehodnocení. Denní příjem vody se pohybuje nad 2 litry, právě proto musí být absolutně bez závad.
Voda z kohoutku není přežitek
Voda z vodovodu musí splňovat přísná kritéria nařízená ministerstvem zdravotnictví. To samo o sobě zaručuje dostatečnou kvalitu. Cesta z vodárny do domácnosti je ale dlouhá a občas na ní dochází k neplánovanému znečištění. Jediným řešením, jak si ověřit nezávadnost vody, je odebrání vzorku a podrobení testům. V drtivé většině případů je ale vše v pořádku a voda, která teče doma z kohoutku, je často kvalitnější než balená nebo filtrovaná.
Filtrovaná voda umí klamat
Na trhu jsou k dostání speciální konvice, které vodu přefiltrují a zbaví nečistot. Bohužel ji tak ale ochudí i o některé běžně se v ní vyskytující vitamíny a minerály. Používané filtry musí být dokonale čisté a je třeba je dostatečně často měnit. To platí i o konvici. V opačném případě zdraví jen uškodí. Filtrovaná voda se může pít jen po dvanáct hodin, pak přestává být pro lidský organismus bezpečná, tvoří se v ní mikroby a snižuje se schopnost regulovat tvrdost vody.
Filtrace bez efektu
Ani nejmodernější konvice a filtrační systémy neumí zázraky a obávaný chlor, kterému se všichni chtějí vyhnout, ve vodě často zůstává. Hodnoty před filtrací a těsně po ní bývají totožné nebo velmi podobné. Je to jasný důkaz, že chlor z vody běžně dostupnými metodami odstranit nelze. Závěr je jasný. Kohoutková voda, pokud je bez závad, je nejlepší možnou volbou a není třeba ji vylepšovat převařováním nebo pravidelnou filtrací.