Negativní dopady solení se dají „vymazat“: Vhodná konzumace sýra eliminuje riziko infarktu a dalších nemocí

Sýr může podle jedné studie snižovat poškození cév způsobené solí. Pokud tedy hodně solíte, nezapomínejte na mléčné výrobky.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Zdravotnické organizace již dlouho upozorňují na nebezpečí soli. Její nadměrný příjem způsobuje vysoký krevní tlak a srdeční choroby. Jak vysvětluje odborný asistent na texaské univerzitě Grant Tinsley, Ph.D., omezení příjmu soli může snížit krevní tlak a riziko rakoviny žaludku. Odborné studie jsou mnohdy, co se soli týče, poměrně rozporuplné. Jedna z nich například tvrdí, že negativní dopady velkého množství soli může zmírnit pravidelná konzumace sýra a mléčných výrobků.

Sodík ve stravě

Sodík je nezbytný pro mnoho základních tělesných funkcí, včetně rovnováhy tekutin, zdraví nervů, vstřebávání živin a funkce svalů. Sodík je obsažen ve velkém množství potravin, dokonce i tam, kde byste jej nečekali, například v sušenkách či sladkém pečivu. Podle obecných doporučení by dospělí měli denně přijmout maximálně 2 300 miligramů sodíku.

Příliš mnoho sodíku ve stravě může způsobit vysoký krevní tlak, který je klíčovou předzvěstí srdečních onemocnění, jako je zvětšený srdeční sval či infarkt. Přehnaná konzumace soli může také způsobit osteoporózu, sníženou funkci jater a rakovinu žaludku. 

Vlic sýra na cévy

Podle studie provedené na Pensylvánské státní univerzitě mohou sýry – k radosti fanoušků slaných pokrmů – skutečně pomáhat posilovat cévy a chránit je před poškozením způsobeným sodíkem. Prý za to mohou antioxidanty obsažené v mléčných výrobcích. Vědci zjistili, že zdraví dospělí lidé s vysokým obsahem soli ve stravě častěji trpí poruchami funkce cév. Když však ti samí dospělí přidali do svého jídelníčku čtyři porce sýra denně, tento problém se u nich neprojevil.

iZdroj fotografie: Depositphotos

„Ačkoli je velký tlak na snižování sodíku ve stravě, pro mnoho lidí je to obtížné,“ říká doktorandka Billie Alba, která vedla studii, jež byla podpořena finančními prostředky Národní mlékárenské rady. „[Toto] by mohla být alternativní strategie ke snížení kardiovaskulárního rizika a zlepšení zdraví cév, aniž by bylo nutné snižovat celkový obsah sodíku,“ dodává.

Průběh studie

Studie zahrnovala 11 zdravých dospělých osob, které neměly krevní tlak citlivý na sůl, takže mohly dočasně konzumovat stravu s vysokým obsahem soli, aniž by to způsobilo bezprostřední zdravotní problémy. Během čtyř osmidenních období každý z účastníků dodržoval jinou dietu: dietu s nízkým obsahem sodíku a bez mléka; dietu s nízkým obsahem sodíku a vysokým obsahem sýra; dietu s vysokým obsahem sodíku a bez mléka a dietu s vysokým obsahem sodíku a vysokým obsahem sýra.

iZdroj: Freepik

Dieta s nízkým obsahem sodíku obsahovala 1 500 mg soli denně, zatímco dieta s vysokým obsahem sodíku 5 500 mg soli denně. Ti, kteří konzumovali mléčné výrobky, měli denně sníst 170 g sýra – což odpovídá přibližně šálku a půl strouhaného čedaru. Pro posouzení stavu cév vědci každému účastníkovi podali dávku acetylcholinu, který uvolňuje cévy. Podle toho, jak cévy na lék reagovaly, se určila úroveň jejich funkce. V průběhu studie byl také sledován krevní tlak a hladina soli v moči účastníků.

Výsledky studie

„Zatímco účastníci byli na dietě s vysokým obsahem sodíku bez sýra, viděli jsme, že jejich funkce cév klesla na úroveň, kterou bychom obvykle pozorovali u někoho s poměrně pokročilými kardiovaskulárními rizikovými faktory. Když však konzumovali stejné množství soli a jako její zdroj jedli sýr, tyto účinky se zcela eliminovaly.“ říká profesor kineziologie Lacy Alexander, který se na výzkumu podílel.

Vědci se proto domnívají, že antioxidanty mohou posilovat cévy. „Živiny na bázi mléka a mléčných výrobků, konkrétně peptidy vznikající při trávení mléčných bílkovin, mají schopnost vychytávat oxidační molekuly, a tím chránit před jejich škodlivými fyziologickými účinky,“ vysvětluje Alba. Tato studie podporuje dřívější důkazy o souvislosti mezi mléčnými výrobky a lepším zdravím srdce. Lidé, kteří denně konzumují doporučený počet porcí mléčných výrobků, mají obvykle nižší krevní tlak a obecně lepší kardiovaskulární zdraví.

Kolik sýra a jiných mléčných výrobků denně konzumujete?

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články